Украйна планира реверсивен режим на газопреносната система за доставка на газ от Европа

"Нафтогаз Украйна" планира да подпише с германската компания RWE краткосрочен договор за доставка на закупен в Европа газ за Украйна по тръбопроводи на Словакия. Това може да стане в близко време, пише украинското издание "Зеркало недели", цитирано от ИТАР-ТАСС.

Вестникът разполага с проект на рамковото споразумение и договорите, предназначени да осигурят сделка на "Нафтогаз" с RWE.

Вариант на реверсивно използване на част от газопреносната система ще позволи да се внася в страната "синьо гориво" по газопроводи не само от Русия, но и от Евросъюза. Такива мерки според Киев ще позволят да бъде понижена цената на вносния газ на вътрешния пазар.

"Нафтогаз" възнамерява да внася от Европа около 3 милиона кубични метра газ на ден. Украинските власти са на мнение, че самото реверсивно използване на газопреносната система може да окаже решаващо влияние върху по-нататъшните позиции на Украйна в преговорния процес с "Газпром".

Според информация на изданието представители на Украйна са водили преговори с Турция и България за използване на един от турските терминали, за да организират доставка на газ по газопреносната система на България за Украйна. Твърди се, че нито Турция, нито България не възразяват, отбелязва ИТАР-ТАСС.

България в последно време модернизира газопреносната си система и положи паралелно експортни газопроводни тръби, които ще позволят да се транспортира газ в реверсивно направление до Румъния, припомня агенцията. Така че ако Украйна се договори с Румъния, преносът на газ и в това направление технически ще бъде възможен, отбелязва "Зеркало недели".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?