Украйна подписа договор с "Уестингхаус" за доставка на ядрено гориво

Според Москва това е "опасен експеримент, който заплашва сигурността и здравето на хората"

Сн. БГНЕС

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано късно във вторник в Брюксел между американската компания "Уестингхаус" и украинската "Енергоатом", съобщиха световните агенции.

Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали.

 "Уестингхаус" припомни, че работи с украинската страна още от 2003 г. по диверсификацията на доставките на ядрено гориво, посочва БТА. От компанията казаха още, чеамериканско гориво вече успешно и безопасно се използва в Южноукраинската АЕЦ.

Външното министерство на Русия обаче заяви, че сключената от Украйна сделка за покупка на американско ядрено гориво за своите ядрени електроцентрали може да доведе до инцидент, съобщи АП.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обясни, че със споразумението Киев цели да намали зависимостта си от доставките от Русия. Москва обаче окачестви това като "опасен експеримент, който заплашва сигурността и здравето на украинските граждани и народите в Европа".

Министерството на външните работи заяви, че американското гориво не е достатъчно пригодно за украинските реактори от съветски тип и намекна, че възниква риск от повторение на Чернобилската катастрофа.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?