Украйна поиска от международен съд да освободи задържаните от Русия моряци

Украйна поиска от международен съд да освободи задържаните от Русия моряци

Украйна поиска от Международния трибунал по морско право (МТМП) незабавното освобождаване на 24 украински моряци, задържани от Русия след инцидента в Керченския пролив, и обвини Москва, че нарушава международното право, съобщи Франс прес.

"Всеки допълнителен ден задържане утежнява съдебния спор между двете страни", заяви пред МТМП заместник-министърката на външните работи на Украйна Олена Зеркал.

Тя определи "поведението на Русия (като) тежко нарушение на международното право".

Украинският президент Петро Порошенко сезира МТМП в средата на миналия месец, за да поиска незабавното връщане на три военни кораба, които бяха задържани от руските въоръжени сили през ноември по обвинения в незаконно пресичане на руската граница.
Инцидентът стана близо до Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море. Районът е от голямо значение както за Русия, така и за Украйна, отбелязва Франс прес.

Ройтерс припомня, че след инцидента САЩ и ЕС наложиха санкции на представители на руските власти.

Според украинската заместник-външна министърка МТМП трябва да разпореди незабавното освобождаване на 24-те моряци, задържани от шест месеца. Украинската делегация заяви, че не им се позволяват срещи с техните семейства.

Според Киев моряците трябва да бъдат освободени, без да се чака резултатът от друг иск, подаден от Украйна срещу Русия пред Арбитражния съд в Хага, за да се гарантира достъпът на украинската страна до морето в близост до Кримския полуостров.

Русия от своя страна отказа да участва в заседанието на МТМП, като заяви, че базираният в Хамбург съд не е компетентен да взема становище по конфликт, който според нея има военен характер. "Украйна действа недобросъвестно и се опитва да използва резултата от своите незаконни действия за вътрешнополитически цели", каза в средата на миналия месец руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

Очаква се МТМП да вземе решение по случая преди края на този месец, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят