Украйна поиска спешна финансова помощ

Украинският премиер Арсений Яценюк призова да бъде организирана конференция на международните кредитори и да се предоставят на страната допълнителни средства, за да се избегне дефолт, съобщи Ройтерс.

Яценюк заяви пред парламента ангажимента на правителството да направи тежки реформи с цел да си осигури милиарди долари финансова помощ от Запада.

Киев обаче има нужда международните кредитори да сложат повече пари на масата, посочи той.

За да оцелеем, за да предотвратим дефолт имаме нужда от международна донорска конференция, от приемане на план за възстановяване на Украйна на тази конференция и от помощта на нашите западни партньори, заяви пред парламента Арсений Яценюк.

По-конкретно той се позова на информация на в. "Файненшъл таймс", че Международният валутен фонд (МВФ), който е на посещение в Киев тази седмица за разговори по спасителната програма на стойност 17 милиарда долара, е установил недостиг от 15 милиарда долара в програмата.

Догодина в допълнение към програмата, предоставена от МВФ - не го казваме ние, а "Файненшъл таймс" - са необходими още 15 милиарда долара, отбеляза Яценюк.

Валутните резерви на страната са достигнали 10-годишен минимум заради газовите задължения към Русия и усилията да се подкрепи местната валута. Икономиката е допълнително натоварена от разходите за войната със сепаратистите, водена в източната част на страната.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?