Украйна поиска военна помощ от ЕС и НАТО и се готви за членство в тях

Украйна се нуждае от реална помощ от чужбина, вкл. и от военна техника, каза в интервю за литовската агенция "Болтик нюз сървис" председателят на украинския парламент Олександър Турчинов.

Той е на посещение в Литва за срещата на председателите на парламентите от балтийските и северните страни. В интервюто той посочва, че страната му се нуждае от съвременно въоръжение и в частност авиационна и противовъздушна техника.

Вчера в интервю за германско радио украинският външен министър Павло Климкин също каза, че ЕС и НАТО трябва да предоставят военна помощ на Украйна. По думите му, ако такава помощ бъде оказана, правителствените сили на Украйна ще бъдат облекчени в антитерористичната си операция в източните райони на страната.

Руският външен министър Сергей Лавров, който вчера беше в Берлин за консултации с колегите си от Украйна, Франция и Германия, каза, че призивът на Киев към ЕС и НАТО за оказване на военна помощ "противоречи на всички постигнати досега договорености" за намиране на мирен изход от кризата.

Ройтерс привежда интервю на финландския премиер Александер Стуб за националното радио на Финландия, в което той заявява, че ЕС и НАТО не могат да отпуснат военна помощ на Украйна. "Това не е възможно. Знаем, че НАТО предоставя военна помощ само на свои членове, а ЕС няма потенциал да оказва такава помощ", каза Стуб.

Същевременно в интервюто си за литовската агенция председателят на украинския парламент даде да се разбере, че страната му планира и членство в ЕС и НАТО. До пет години Украйна ще успее да осъществи всички реформи, необходими за членство в Европейския съюз, каза Турчинов.

"Поставяме си петгодишен план за евроинтеграция", заяви той и добави, че "Украйна трябва да стане член на ЕС и на Сверноатлантическия съюз".

По думите му Върховната Рада ще ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС в най-скоро време. "Украинският народ направи избора си - европейска и евроатлантическа интеграция", добави председателят на парламента.

Според Турчинов "повечето украинци разбират, че е необходимо страната да влезе в НАТО, тъй като влизането в Северноатлантическия алианс е начин да защитим Украйна от агресивната политика на Русия".

Украинският министър на външните работи Павло Климкин заяви в неделя пред германското радио "Дойчландфунк", че Украйна "засега не се кани да стане член на НАТО", тъй като по този въпрос липсва консенсус в самата държава.

Споделяне

Още от Свят