Украйна поиска военна помощ от Европа

ЕС на път да наложи нови санкции на Русия

Порошенко посреща Меркел в Киев

Киев е поискал от ЕС предоставяне на военнотехническа помощ за справяне със ситуацията в Югоизточна Украйна, съобщиха световните информационни агенции. В събота украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Порошенко е казал, че Украйна се надява да получи такава помощ от ЕС.

По думите на президента, навлизането на руски войски на територията на Украйна изисква адекватен отговор от страна на Европейския съюз.

От своя страна, Херман Ван Ромпой е отбелязал, че последните действия на руската страна са довели до нова ескалация на конфликта. Това силно е притеснило европейските лидери и е причина за включването на "украинския въпрос" в дневния ред на извънредното заседание на Европейския съвет в събота вечера.

Порошенко е провел разговор и с германския канцлер Ангела Меркел. Той е казал, че Киев разчита на подкрепа и решителни действия на ЕС във връзка със ситуацията в Югоизточна Украйна.

Междувременно "Франс прес" съобщава, че външните министри от ЕС са разчистили пътя за по-строги санкции срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза. На неформална среща те са обсъдили възможностите за по-твърди действия срещу Москва, но са оставили вземането на окончателно решение на своите национални лидери, пише агенцията, цитирана от "Дневник".

Неформалната среща се състоя в Милано точно преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Външните министри са обсъдили  възможностите за засилване на оръжейното ембарго за Русия, както разширяването на списъка с лица и сектори, които да станат обект на икономическите санкции.

Дипломатически източници на агенцията съобщават, че лидерите на ЕС ще натоварят експерти с изработването на нови мерки срещу Москва. Това става само пет седмици, след като Брюксел наложи санкции върху енергийния и банковия сектор на Русия.

Според западни медии новите наказателни мерки ще бъдат насочени срещу способностите на руските банки да рефинансират стагниращата икономика.

"Навлизането на руски въоръжени сили на украинска територия представлява поредното грубо нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на международното право. Последните събития водят до неприемлива ескалация със сериозни последици за страните в конфликта”, каза на свой ред българският външен министър Даниел Митов, цитиран от Министерството на външните работи.

Споделяне

Още от Европа