Украйна получи в София подкрепа за бъдещо членство в НАТО

Украйна получи в София подкрепа за бъдещо членство в НАТО

Стратегическата цел на Украйна е присъединяване ѝ към НАТО, като се надяваме това да стане през 2008 г. Това заяви в петък в София министърът на външните работи на Украйна Борис Тарасюк на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Яп де Хоп Схефер. Двамата участваха в заседанието на Съвета за сътрудничество “НАТО - Украйна”, което се проведе в рамките на двудневната неформална среща на министрите на външните работи на НАТО.

Тарасюк изрази надежда, че Украйна ще бъде поканена още тази година да започне да изпълнява план за действие за членство в НАТО. Предстои още много работа на национално равнище, за да се повиши информираността на обществото за ползите от членството, както и подкрепата за него, каза министърът.

Той е информирал представителите на НАТО, че Украйна ще продължи приноса си в различни операции на Алианса, като "Актив индевър" (“Активни усилия” – б. р.) в Средиземно море и в размирния судански район Дарфур.

“Сега се намираме в процеса на много интензивни консултации за формата на възможното участие на Украйна в операции на НАТО в Афганистан”, добави Тарасюк.

Генералният секретар на НАТО наблегна на политиката на отворени врати на НАТО, но не посочи конкретна дата за членство на Украйна.

Когато Украйна е готова, и НАТО ще бъде готова, каза Схефер, като припомни, че изпълнението на критериите и извършването на реформите е основен принцип за приемането в организацията. 

Запитан за възможно разполагане на бази на НАТО на украинска територия, Тарасюк отговори, че “това е хипотетичен въпрос”, “да се говори по него е преждевременно и той може да бъде поставен не по-рано от 2010 г. 

Преди ден украинският президент Виктор Юшченко прогнозира при посещението си в латвийската столица Рига, че дипломатически пробив скоро ще създаде условията, за да бъде приета бившата съветска република в НАТО, припомня Ройтерс.

НАТО не е поемала ангажименти за срокове на украинското членство, отбелязва агенцията. Външните министри от организацията на срещата си в София ще обсъдят тези перспективи на фона на несигурността в Украйна след парламентарните избори през март.

В Рига Юшченко е подчертал увереността си, че още преди срещата на върха на НАТО в Рига през ноември, Украйна ще си осигури покана за присъединяване към т.нар. "План за действия за членство" - стъпка, предшестваща поканата за членство, макар, че не означава автоматично приемане на страната, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не изключвам, че още преди срещата на върха наесен Украйна ще получи политическа покана да се присъедини към "План за действие за членство", водещ към приемане в пакта", заяви на пресконференция в Рига украинският лидер.

Според РИА Новости Юшченко е отбелязал още, че всяка суверенна държава трябва да има възможност сама да избира модела на своята сигурност.

"Когато говорим за европейските и евроатлантическите стремежи на Украйна, това е политиката, която отговаря на националните ѝ интереси", заяви той, като уточни все пак, че "интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО зависи от вътрешните процеси в страната, на първо място от политическите".

Министърът на външните работи Борис Тарасюк има задачата в София да обясни на колегите си от НАТО какви усилия полага Киев, за да осигури обществена подкрепа  за членството в пакта и да контрира антинатовските настроения, особено в рускоезична източна Украйна, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?