Украйна пред гражданска война

В Киев, където втори ден продължават многохилядните протести на опозицията срещу фалшификацията на проведените в неделя президентски избори, привърженици на опозиционния кандидат Виктор Юшченко събориха заграждения около парламента и се опитват да влязат в сградата, предаде ИТАР - ТАСС. Демонстрантите разбиват вратите на централния вход на парламента, а охраната не може да ги удържи.

Прозападният опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко призова силите на реда да преминат на страната на опозицията, предаде Франс прес.

В същото време миньорите от Донбас, в източна Украйна, където е бастионът на правителствения кандидат Виктор Янукович, обявиха, че са готови да тръгнат към Киев, за "да подкрепят законната власт".

Във вторник вечерта ръководителката на украинската опозиция Юлия Тимошенко призова десетките хиляди демонстранти, събрали се в центъра на Киев, да тръгнат мирно към президентството, предаде Франс прес.

Председателят на парламента Володимир Литвин заяви, че ако ситуацията излезе извън контрол, в страната може да бъде обявено извънредно положение, но настоя за намиране на политическо решение и провеждане на кръгла маса с опозицията.

Според официалните данни на ЦИК победител в изборите е Янукович, който обещава Украйна да влезе в по - тесен съюз с Русия и Беларус.

По-рано Виктор Юшченко произнесе президентска клетва пред депутатите, които го обявиха за президент на Украйна в края на закрито заседание на Върховната рада (парламента), което трябваше да обсъди политическата криза след втория тур на изборите. С ръка върху Библията Юшченко се закле да защитава правата и свободите на украинските граждани.

След като Юшченко прочете клетвата, присъстващите 191 народни представители от опозицията изпяха националния химн. Заседанието бе бойкотирано от проправителствените депутати, които имат мнозинство в парламента.

Поради липса на необходимия кворум от 226 депутати, опозиционните депутати не можаха да гласуват текст на резолюция за отмeняне на обявените от ЦИК изборни резултати.

Скандинавските страни привикаха посланиците на Украйна

Ръководителите на скандинавските страни също изразиха съмнения за резултатите от изборите в Украйна. Някои от тях дори споменаха за възможни последици от упорството на Киев върху отношенията му с ЕС.

Дания извика ръководителя на украинското посолство в страната. Премиерът Андерс Фог Расмусен призова украинските власти да проверят резултатите от изборите и ги предупреди, че отказът им да сътрудничат на такава проверка би се отразил на сътрудничеството с ЕС.

още

Властите и опозицията в Украйна се готвят да решат кризата чрез преговори, съобщи пред журналисти след извънредното заседание председателят на парламента Литвин.

Пред стохилядния митинг в Киев Юшченко се обърна към силите на реда, към всички служители на държавната и местната власт. " Скъпи сънародници, живеете сред лъжа, казват ви, че президентът Юшченко ще ви уволни", каза опозиционният лидер.

ОССЕ, ЕС, САЩ и НАТО в понеделник обявиха проведените избори за недемократични. Единствено Москва призна официално обявените от ЦИК изборни резултати, а президентът Владимир Путин поздрави по телефона Янукович за "убедителната победа".

Във вторник обаче Путин каза, че "Русия не може нито да признае, нито да отхвърли резултатите от президентските избори в Украйна, тъй като те още не са официално оповестени", предаде ИТАР-ТАСС.

Путин, който е на посещение в Португалия, каза на пресконференция, че препоръчва и другите страни да следват руския пример. Той отбеляза, че всичко трябва да остава "в рамките на закона" и Украйна "не трябва да бъде поучавана".

Според Ройтерс Путин обаче е подкрепил напълно призива на ЕС да се намери ненасилствен изход от кризата в Украйна.

По повод оценката на ОССЕ, че изборите в Украйна не отговарят на демократичните стандарти, Путин посочи: "Ако някой продължи да използва наблюдателите от ОССЕ за подобни цели, тази организация ще продължи да губи международния престиж и смисъла от съществуването си".

Във вторник Юшченко обяви, че страната е на ръба на граждански конфликт.

Над 300 хиляди негови привърженици се събраха през деня на протест в центъра на столицата, след като най-малко 3 хиляди прекараха мразовитата нощ на площада, където е построен палатков лагер. Към Киев продължават да се стичат хиляди протестиращи от провинцията.

Практически невъзможно е да се отменят изборните резултати

На пресконференция председателят на парламента Литвин припомни, че извънредно положение може да бъде въведено с указ на президента, който в срок от три дни трябва дабъде одобрен от парламента. По думите му по този въпрос са необходими съгласувани действия, умереност и отговорност.

Председателят на парламента подчерта, че е практически невъзможно резултатите от втория тур на президентските избори да бъдат отменени в цялата страна, но това е възможно да стане само в отделни райони.

По данни на опозицията в някои от източните райони на Украйна, където има силна подкрепа за Янукович, избирателната активност е надхвърлила 100 процента. Завишената избирателна активност е посочена като едно от доказателствата за нарушения на вота заедно с насилието над застъпници на опозицията и унищожаване на видео и аудиокасети.

Литвин каза, че е разговарял с президента Леонид Кучма и с премиера Виктор Янукович, които изразили готовност да участват в кръгла маса с опозицията. Най-важното е да не се допуснат сблъсъци, подчерта Литвин.

Той каза още, че самообявяването на Виктор Юшченко за президент не може да има никаква правна стойност.

Празнична атмосфера на площада

ДПА съобщава, че атмосферата в центъра на Киев е празнична. Представители на опозицията и шоубизнеса, както и граждани се редуват на трибуната, а техните антиправителствени речи са предавани по високоговорители и на голям телевизионен екран като при рок-концерт.

Десетки киевски домакини носеха през целия ден храна и топли напитки на демонстрантите, а организаторите отвориха походна кухня. Всички университети в украинската столица са затворени.

Полицейското присъствие в центъра на столицата е незначително, но зад бариерите около президентската резиденция се виждат войници с щитове.

В понеделник силовите ведомства заплашиха опозиционните политици и демонстрантите, че са готови "бързо и твърдо" да пресекат беззаконието.

Кучма: Търсим приемливо за двамата кандидати решение

В понеделник холандският външен министър Бернард Бот, чиято страна председателства Европейския съюз, оповести, че според ЕС президентските избори в Украйна не отговарят на международните стандарти и призова украинските власти да преразгледат начина на произвеждането им и изборните резултати.

Украинският президент Леонид Кучма е уверил в телефонен разговор холандския премиер,че е взел под внимание загрижеността на Евросъюза. Той заявил, че украинският парламент търси решение, приемливо и за двамата кандидати на президентските избори.

По думите на Кучма, който подкрепя проруския кандидат Янукович, декларациите на ЕС и отделни страни преди обнародването на официалните резултати "могат да предизвикат изостряне на ситуацията в Украйна".

В Москва руското правителство обвини ЕС, че насърчава открито украинската опозиция към незаконни и насилствени действия, призовавайки за преразглеждане на резултатите от президентските избори.

Във вторник група украински дипломати излязоха с декларация, в която определят последните събития като "позорна война със собствения народ", съобщава украинският информационен сайт Корреспондент.net. Днес, когато нашите роднини, близки и приятели са на площад Независимост, ние не можем да мълчим, обявяват дипломатите.

Съветът на Европа: "Украйна да обяви истинските резултати"

Ръководството на Съвета на Европа (СЕ)призова Украйна да обяви истинските резултати от президентските избори, предаде Франс прес.

Председателят на Комитета на министрите на СЕ, полският външен министър Влоджимеж Чимошевич, председателят на парламентарната асамблея Петер Шидер и генералният секретар Тери Дейвис обявиха, че нарушенията са много големи на втория тур.

В комюнике на ръководството на Съвета, обединяващ 46 европейски страни, се изтъква, че нередностите значително са повишили опасността от сериозна политическа криза в Украйна.

Тримата ръководители призовават всички политически сили в страната да се откажат от употреба на сила. СЕ отправя искане Украйна да направи оценка на изборите заедно с ОССЕ и да обяви истинските резултати. В документа се подчертава, че всяко нарушаване на демократичните принципи ще срещне твърд отпор на международното обществено мнение и на мнозинството в украинци.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: