Украйна пред "нежна революция"

Украинското посолство в унгарската столица Будапеща заяви, че "подкрепя волята на народа" и застава зад прозападния опозиционен лидер Виктор Юшченко, предаде АФП, позовавайки се на говорител на посолството.

"Ние сме за честно преброяване на гласовете и се обявяваме против измамата", добави говорителят.

Според украинската Централна избирателна комисия проруският премиер Виктор Янукович е спечелил президентските избори преди три дни. Опозицията обаче продължава с протестните действия и отказва да признае Янукович за победител.

Унгария вчера се присъедини към страните от ЕС, които разкритикуваха президентските избори в Украйна, и заяви, че гласуването било съпътствано от множество нередности.

Украинските посолства в Австрия и България отказаха да заемат страна в спора. "Всеки дипломат има право на собствена позиция, но посолството няма коментар", заяви говорител на украинското посолство в София.

Във вторник група украински дипломати излязоха с декларация, в която определят последните събития в страната като "позорна война със собствения народ", съобщи украинският информационен сайт Корреспондент.net. "Днес, когато нашите роднини, близки и приятели са на площад Независимост, ние не можем да мълчим", обявяват дипломатите, които дадоха подкрепа за опозиционния кандидат Юшченко.

Споделяне

Още от Свят