Украйна прие, че комунизмът и нацизмът са еднакви

Украйна прие, че комунизмът и нацизмът са еднакви

Конституционният съд на Украйна обяви окончателно комунистическия режим за “еднакъв“ с нацисткия. С решението си съдът прие, че т.нар. Закон за декомунизацията на Украйна съответства на конституцията.

“По своята престъпна същност комунистическият режим и нацисткият режим са били еднакви, а методите, с които те са осъществявали държавната репресивна политика са били тъждествени“, пише в мотивите на съда, цитирани от “Свободна Европа“.

Украинският парламент прие закона през 2015 г. Той забранява използването на съветски символи и предвижда демонтиране на паметниците, издигнати в чест на комунистически дейци. С него също така се преименуват населени места, улици и метростанции, носещи имената на комунистически дейци.Две години след приемането законът бе оспорен пред съда от опозицията. Сега въпросът е решен окончателно,.

Законът, който е един от най-рестриктивните в Европа, налага до 5 години затвор за публично използване на символи на комунистическия и нацитския режим. Законът не засяга паметниците, свързани с Втората световна война. Пълното име на нормативния акт е Закон за осъждането на комунистическия и национал-социалистическия (нацисткия) режими и за забраната да се пропагандират техни символи.

Споделяне

Още от Свят