Украйна прие нови санкции срешу Русия и блокира популярни социални мрежи

Украйна прие нови санкции срешу Русия и блокира популярни социални мрежи

Украйна въведе днес нови санкции срещу Русия във връзка с обвиненията, че Москва подкрепя сепаратистките източни украински региони - Киев блокира за гражданите си достъпа до ред популярни интернет услуги, предлагани от руски доставчици, предаде Франс прес.

Оповестени с указ, поместен на президентския сайт, тези мерки обхващат по-специално социалната мрежа ВКонтакте, често наричана "руския Фейсбук" и наброяваща 15 милиона потребители в Украйна, мрежата Одноклассники и сайта Mail.ru. Става дума за три дружества, контролирани от руския милиардер Алишер Усманов.

Санкциите са насочени и срещу групировката Яндекс, чиито акции се търгуват в Ню Йорк - тя притежава популярна търсачка и е развила множество услуги, например агрегатор на материали от печата и картография.

Блокиран е не само достъпът до услугите ѝ в Украйна - замразени са и активите ѝ в тази страна, а търговските и финансовите ѝ операции са ограничени.

Мерките, предприети от президента Петро Порошенко, обхващат и антивирусните програми на "Лаборатория Касперски". Те разширяват санкциите срещу Москва, наложени след анексията на Крим през 2014 г., последвана от конфликта с проруските сепаратисти в Донбас, получаващи според Киев военна подкрепа от Русия.

За три години конфликтът е взел вече над 10 000 жертви, напомня АФП.

Разширеният списък съдържа имената на 1228 физически и 468 юридически лица от Русия, сред които редица телевизии и авиокомпанията "ЮТеър". Включени са депутати от Държавната дума, журналисти, съдии от Конституционния съд, уточнява ТАСС, като се позовава на пресслужбата на президентската канцелария в Киев.

Споделяне

Още от IT