Украйна прие закона за участие на фирми от САЩ и ЕС в газовия й оператор

Украйна прие закона за участие на фирми от САЩ и ЕС в газовия й оператор

Парламентът на Украйна прие в четвъртък закона за реформа на газопреносната система на страната, позволяващ тръбопроводите за транзит на газ да бъдат управлявани от съвместно дружество, в което да участват компании от Европейския съюз или САЩ. Това съобщиха световните агенции.

Веднъж одобрението на закона не получи необходимата подкрепа, сега той бе одобрен от 228 депутата от Върховната рада при необходими 226, за да минат текстовете.

Предвижда се Украйна да създаде две дружества – за управление на газовата мрежа и на газохранилищата. В тях 51 процента ще са задължително на държавна украинска фирма, а останалите 49 на сто ще бъдат предложени на американски и европейски компании, както и такива, които членуват в Международната енергийна общност. Самата газопреносна мрежа и газохранилищата обаче ще останат собственост на Украйна, посочва руското издание "Ведомости".

Законът също така ще свали ограниченията за даване на концесия или аренда на магистралните газопроводи  и газохранилища срещу заплащане и без отчуждителни права за нуждите на двата бъдещи газови оператора.

Освен това те ще трябва да се отчитат на всеки пет години пред парламента, допълва ИТАР-ТАСС.

В четвъртък украинският парламент прие на второ четене и ограничителните мерки срещу Русия, които засягат и транзита на руски газ през територията на страната.

Споделяне

Още от Бизнес