Украйна призова за бойкот на Световното първенство по футбол в Русия

Петро Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко призова съюзниците на Киев да обмислят възможността да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., ако Москва не изтегли всичките си войски от територията на страната му. Той заявява в интервю за германския вестник "Билд", цитирано от Ройтерс.

Порошенко посочва пред изданието, че предпочита да разделя футбола от политиката, но това по думите му не е възможно, при положение че украинският клуб "Шахтьор" /Донецк/ трябва да играе мачовете си на 1200 км в град Лвов, защото Донецк е окупиран от проруските сепаратисти.

"Смятам, че трябва да има дебат за /евентуален/ бойкот на това Световно първенство. Мисля, че провеждането на Световно първенство в тази страна е немислимо, докато има руски войски в Украйна", заяви украинският президент, който днес е на официална визита в Берлин.

Той посочи, че ще поиска от канцлера на Германия Ангела Меркел да настоява за по-строги санкции срещу Русия заради по думите му нееднократните нарушения от страна на сепаратистите на примирието, за което тя самата помогна да се уреди.

Порошенко също така ще иска от канцлера и още военна помощ с несмъртоносен характер за украинските сили, като например бронежилетки. "Нуждаем се от още /помощ/, за да можем да се защитаваме и да предпазим нашите войници. Трябва ни радарно разузнаване, безпилотни самолети, радиооборудване, както и очила за нощно виждане. Ще разговарям с канцлера за това", заяви Порошенко.

"Не става дума за нападателни оръжия - не искаме да нападаме никого", добави той.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?