Украйна протестира в ООН срещу указ на Путин за Крим

Украйна протестира в ООН срещу указ на Путин за Крим
Украйна се опита без успех в четвъртък да прокара в Съвета за сигурност на ООН декларация, заклеймяваща указа на Владимир Путин, с който Крим бе включен в Южния федерален окръг на Русия, съобщи Франс прес.
Като постоянна членка на Съвета с право на вето Русия блокира текста, предложен от Киев, казаха дипломати.
 
В декларацията "се потвърждаваше пълното зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", и се изразяваше "дълбоката загриженост" на Съвета от указа на руския президент. 
Документът припомняше освен това, че през 2014 г. Общото събрание осъди анексията на Крим от Москва.
 
Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Путин е включил с указ Крим в Южния федерален окръг на Русия. Според посланика на Украйна в ООН Володимир Елченко решението на Путин за премахване на досегашния Кримски федерален окръг е "нищожно". 
 
Запитан какво мисли за изявленията на Доналд Тръмп, че би трябвало да се вдигнат санкциите, наложени на Москва след анексията, украинският посланик изрази желание следващият президент на САЩ да спазва решенията на ООН, отхвърлящи анексията на Крим. 
 
"Тръмп не е президент на САЩ, поне засега", каза той.
 
"Това са добре известни решения на ООН (. . .), убеден съм, че американското правителство, каквото и да е то, ще ги зачита изцяло", добави Елченко. 
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?