Украйна пусна руския петрол към Европа

Украйна пусна руския петрол към Европа

Украинската компания "Укртранснафта" възобнови транзита на руски петрол за Европа по петролопровода "Дружба" в събота, съобщиха от компанията, предаде ТАСС. Това е станало в 14:35 часа българско време.

Транзитът е бил възобновен, след като специалисти от унгарската енергийна компания МОЛ (MOL) са провели допълнителни анализи на петрола, който се намира сега в тръбата, и са потвърдили готовността си да го приемат.

На 25 април Русия спря подаването на петрол по "Дружба" поради замърсяване на суровината. По тръбопровода, преминаващ през Беларус и Украйна, се доставя петрол за много европейски страни, сред които Германия, Словакия и Полша.

Прекъсването на доставките доведе до повишаване на цената на петрола на световните пазари до ниво най-високо за последните шест месеца и застави рафинериите в Европа отчаяно да търсят доставки, отбеляза Ройтерс.

Впоследствие недостатъците бяха отстранени и петрол, отговарящ на стандартите, постъпи по петролопровода "Дружба" на границата с Беларус на 2 май, припомня ТАСС.

Замърсеният с хлориди петрол в тръбопровода е бил доставен от компаниите, за да се скрият многократните кражби на петрол, съобщи преди няколко дни пред журналисти говорителят на следствения комитет на Русия Светлана Петренко.

През март и април 2019 година, за да се прикрият кражбите към петрола са били добавени съединения, съдържащи хлор, разкри тя. Заподозрените са шестима, като четирима от тях са задържани.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?