Украйна с оферта за "Северен поток 2"

Украйна с оферта за "Северен поток 2"

Начин за намаляване на щетите за Украйна от реализацията на газопровода "Северен поток 2" предложи във вторник представителят на Киев в Съвета на Европа Дмитрий Кулеб в интервю за "РБК Украина", цитирано от руското издание РИА Новости. Според него за целта "Газпром" трябва да приеме подписването на тристранно споразумение между Киев, Москва и Брюксел с клауза за гарантиране на газовите доставки през територията на Украйна.

В противен случай, по думите на Кулеб, "Северен поток 2" ще причини "колосални загуби" за Киев.

Запазването на газовия транзит през Украйна при пускането на разширението на "Северен поток" с още 55 млрд. куб. м годишно от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Северна Германия бе поискано и при визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Кремъл преди десетина дни. Руският президент Владимир Путин се съгласи с това, но обясни, че е въпрос на преговори и икономически анализи.

Според водещият анализатор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков споразумение за запазване на украинския газов транзит е необходимо и такова ще бъде подписано. Ключови обаче са условията в подобен договор.

"Дори и да се построят всички обходни газопроводи, техните мощности няма да са достатъчни за да реализират целия обем (на газовия транзит), който през 2017 г. е минал през Украйна", посочи Юшков в ефира на радио "Спутник".

По думите му през 2020 г. през Украйна трябва да се транспортират 40 млрд. куб. м, след което обемите на доставките ще намаляват. Той обаче отбеляза, че в същото време европейците намаляват собствения си добив на газ, който вероятно ще бъде компенсиран с нови покупки на руска суровина.

Според Юшков е възможно да има спор между Москва и Киев за условията на договора за продължаване на транзита през украинска територия, свързани най-вече с плащането на такси за заявените от "Гацпром" за транзитиране количества, независимо от физически транспортираните обеми.

Експертът смята, че Русия може да се съгласи на тези условия, но само до 2020 г. За дългосрочен транзитен договор "Газпром" ще настоява за по-гъвкави финансови условия, смята Юшков.

Президентът на Съюза на нефтогазовата промишленост на Русия Генадий Шмал също смята, че Москва няма да се откаже напълно от транзита през Украйна.

"Във всеки случай около 15-20 млрд. куб. м газ ще е необходимо да се транспортират през Украйна, за да се осигурят доставките за европейските страни, каза той пред "Спутник".

Според него обаче втова има смисъл, ако Киев осигури безпроблемен транзит, но ако ще има газова война като през 2009 г., тогава няма смисъл", подчерта Шмал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес