Украйна създава Национално антикорупционно бюро

Украинският парламент прие на второ, окончателно четене пакета от закони срещу корупцията.

"Ще ги подпиша незабавно. Така се прилага споразумението за асоцииране с ЕС", заяви президентът Петро Порошенко, който откри сесията на Върховната рада, цитиран от ТАСС.

Един от законите определя държавната стратегия в борбата срещу този вид престъпления до 2017 г. Той предвижда по-специално антикорупционна експертиза на изборното законодателство, по-прозрачно финансиране на партиите, бъдещи актове срещу лобирането, подобряване на бизнес климата, създаване на инструменти за ефикасно разследване на корупционни престъпления.

Друг закон е насочен срещу прането на пари от престъпления, финансирането на тероризма и на разпространението на оръжия за масово унищожаване. В мотивите се посочва, че целта е Украйна да изпълни стенд бай споразумението с МВФ и да се съобрази с предложенията на експерти от ред международни организации в борбата с тази престъпна дейност.

Този акт засилва например финансовия мониторинг, на който са подложени редица видни личности, слага таван на международните парични преводи, подобрява процедурите за спиране на финансовите операции.

Приет е също закон, задължаващ украинските компании - собственици на недвижими имоти, да разкриват данните за тях. Премиерът Арсений Яценюк подчерта, че от всички незаконни собственици на имоти ще се търси отговорност.

В Украйна се създава Национално антикорупционно бюро - държавен орган за превенция, установяване, прекратяване и разкриване на престъпления, свързани с корупция. Той ще има достъп до всякаква финансова информация. Специални пълномощия получават според новите закони прокуратурата и някои подразделения на МВР.

Върховната рада прие и закон за прокуратурата. Досегашните ѝ пълномощия "бяха предоставени още от Сталин, те не отговарят на европейските норми", изтъкна президентът Порошенко пред депутатите.

С този акт "започват реформи според европейските норми в силовия блок на Украйна", заяви председателят на парламента Олександър Турчинов.

Новият закон отнема от прокуратурата правото да се меси в гражданския живот, да упражнява влияние върху гражданите и бизнеса.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?