След като обяви готовност да плати на "Газпром" и предложи временни цени

Украйна се готви за газова криза от понеделник

Украйна се готви за газова криза от понеделник

Украинският премиер Арсений Яценюк нареди на енергийния сектор да се готви за спиране на руските газови доставки от понеделник - 16 юни, когато изтича даденият краен срок от "Газпром" да се плати дълг за 1.9 млрд. долара за получени през 2013 и 2014 г. обеми суровина. Това съобщиха руските медии в петък и информацията явно е знак, че "Нафтогаз Украйна" няма да уреди газовия си дълг, въпреки обявените подобни възможности по-рано през деня.

 

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пък допусна, че в понеделник ще има нов кръг от преговори ЕС-Русия-Украйна по газа. Той също така каза, че по-късно в петък ще преговаря по телефона с министрите на енергетиката на Русия и Украйна

 

В съобщението на украинското правителство се посочва още, че на ръководството на "Нафтогаз" и правосъдния министър е наредено да приключат процедурата по защитата на интересите на страната пред Стокхолмския арбитражен съд. Премиерът също така е поръчал на националния регулатор да преразгледа тарифите за транспорт на руски газ през Украйна.

 

По-рано през деня шефът на "Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев обяви, че може още същия ден да бъдат платени претендираните от "Газпром" суми, както и за склонността на Украйна да се въведат временни компромисни цени от 326 долара за 1000 куб. м за период от 18 месеца, докато приключи спорът между двете страни за цената на синьото гориво.

 

Към онзи момент не бе определена нова дата за поредния кръг от тристранните преговори по газа във формата ЕС-Русия-Украйна, които на два пъти завършваха неуспешно. "Ние сме направили своето предложение към Европейската комисия и "Газпром", че сме готови на такива преговори. Ние разбираме, че те трябва да се върнат в търговското си русло и чакаме отговор", каза шефът на "Нафтогаз".

 

По думите му украинската старана е готова по всяко време да възобнови преговорите. От руското Министерство на енергетиката съобщиха, че не планира среща с представители на ЕК и украинското енергийно ведомство до 10 часа на 16 юни, когато изтича крайният срок за погасяване на исканите от "Газпром" 1.9 млрд. долара.

 

"Ако по сметките за фактически получения газ "Газпром" иска да получи допълнителни гаранции, можем да им ги предоставим. Това могат да бъдат суверенни гаранции", отбеляза Коболев.

 

Междувременно от Брюксел съобщиха, че Европейският съюз е отпуснал на Украйна първия транш от помощта в размер на 250 милиона евро. Средствата се отпускат в рамките на подписаното на 13 май в Брюксел от представители на ЕК и Киев споразумение.

 

"Днешното плащане е една то многобройните стъпки, които правим сега в помощ на правителството на Украйна за решаване на краткосрочни нужди, както и за подготовката за изпълнение на споразумението за асоцииране. Подкрепяме Украйна и днес потвърждаваме това с конкретни действия", се казва в комюнике на ЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес