Украйна се готви за зима без транзит на руски газ

Украйна се готви за зима без транзит на руски газ

Украйна максимално запълва своите подземни хранилища за природен газ, готвейки се да изкара зимата без транзита на руски газ. Това заяви представителят на президента в кабинета на страната Андрей Герус в интервю за агенция РБК Украйна, цитирано от руската агенция ТАСС в понеделник.

"Ако се готвиш за най-лошия сценарий, той по-скоро няма да се случи. Затова се подготвяме максимално за запълним газохранилищата си и с този ресурс да изкараме зимата без транзит", каза той.

по думите му в момента в газохранилищата на страната се нагнетява реверсивен газ от страните от Източна Европа, както и от частни доставчици. По данни на компанията "Укртрансгаз", подземните газохранилища на Украйна са запълнени на 50 процента и в тях се намират 15.5 млрд куб. м суровина. Според по-ранни заявления на държавната газова компания "Нафтогаз" за прекарване на зимата в случай на прекратяване на транзита на руски ягаз през територията на страната е необходимо нагнетяването на 20 млрд. куб. м природен газ в хранилищата.

Русия и Украйна все още не могат да се разберат за транзита на природен газ от началото на 2020 г., след като в края на настоящата година изтича предишният договор. Руският енергиен министър Александър Новак преди време заяви,че Москва е предложила на Киев да удължи с една година действащият контракт като конкретните клаузи в него са предмет на търговски преговори. По информация на агенция Ройтерс обаче Украйна се надява на дългосрочна сделка за 10 години, но това не е изгодно за Русия, която настоява за едногодишен договор, за да може в това време да пусне мощностите на "Северен поток" и на втората тръба на "Турски поток" през Турция, България, Сърбия и Унгария до Австрия. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?