Украйна се отказа от териториална реформа след намеса от София

НС се обяви срещу плановете на Киев да раздели район, населен с етнически българи

Украйна се отказа от териториална реформа след намеса от София
Украйна се е отказала от намерението си да раздели Болградския административен район, населен предимно с етнически българи, на пет отделни части, няколко часа след като българският парламент задължи в сряда правителството да постави въпроса пред властите в Киев. 
 
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба е съобщил в телефонен разговор с българската си колежка Екатерина Захариева, че районът в Одеската област, в който са концентрирани българите, ще остане в сегашните си граници.
 
“Двамата министри се разбраха да поддържат връзка, докато този въпрос не намери приемливо решение“, съобщиха от Външно министерство. 
 
Няколко часа по-рано българският парламент се обяви срещу плановете на Украйна и задължи правителството да предприеме всички възможни действия, за да откаже властите в Киев от тази административна реформа. 
 
Резерви срещу декларацията обявиха от БСП и ДПС. Според БСП декларацията може да се окаже контрапродуктивна и  би било по-разумно да се изчака крайното решение на украинското правителство. От ДПС смятат, че тя не решава нито един проблем, а може "да отвори много важни въпроси в геополитически план, в междусъседските отношения и във вътрешен план". 

От ГЕРБ пък заявиха, че декларацията не е вмешателство във вътрешните работи на Украйна, а "ясен сигнал" за очакванията на София да не се разделя 200-хилядната българска общност там. 

Спешна междуправителствена среща 

Народното събрание призова кабинета да организира спешна междуправителствена среща заради проблема.  

Освен това поиска да бъде открита българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и да бъдат завършени ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски, Тарутински и Арцизки район.

Декларацията е внесена от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство България-Украйна, припомни последователната позиция на страната ни в защита на интересите на украинския народ и държава и посочи, че подобно разделение не се предвижда за други административни райони в Украйна. 

"С огромно безпокойство, буквално преди три дни, научихме за подготвяно решение на Министерския съвет на Украйна, с което Болградският регион се предвижда да бъде разделен на пет административни части - громади, с което се нанася много тежък удар върху целостта на българската общност", посочи той.

"Това не е вмешателство"

Христо Гаджев от ГЕРБ коментира, че декларацията не бива да се тълкува като опит за вмешателство във вътрешните работи на украинската държава, а като ясен сигнал, че България очаква от Украйна да изпълни поетите си външнополитически ангажименти.

"Още в началото на годината темата е поставена от премиера Борисов на разговор с президента Зеленски, в който той поема ангажимент административната реформа в Одеса да не засяга българската общност. Също така има поредица от разговори на българския външен министър през февруари", посочи Гаджев. 

Той съобщи, че вчера е проведен разговор между двамата външни министри, подготвяна е и визита в Украйна през май, която е отложена заради епидемичната обстановка.

"Но има една друга институция, която е била сигнализирана по темата, но от нея нищо не се чува и това е президентът на Република България", коментира Гаджев.

БСП: Да не се бърза!

Валери Жаблянов, БСП, посочи от своя страна, че българското правителство прехвърля топката на българския парламент. 

Отсъствието на външния министър също е фрапантно, къде е г-жа Захариева, би следвало тя да докладва този въпрос тук, коментира той. 

По думите му инициативата на Валери Симеонов е добра, но отговорността е на министър Захариева.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в ДПС споделят идеята за защита на българската общност в Украйна, но декларацията не решава този въпрос и затова от движението ще се въздържат при гласуването. 

Според Карадай, нерешавайки нито един въпрос, декларацията отваря много важни въпроси в геополитически план, в междусъседските отношения и във вътрешен план.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?