Украйна ще държи проевропейски курс без НАТО

Украинският премиер Виктор Янукович заяви, че неговата страна иска сближаване на отношенията с ЕС, но ще спре на този етап процедурите по членството на страната в НАТО, съобщи електронното издание Euobserver.

По време на първата му визита в Брюксел откакто е начело на правителството, той съобщи, че страната му има “твърдото намерение” да поддържа “отлични” отношения със съюза.

“Това ще ни доведе в един по -дълъг срок до членство в Европейския съюз”, заяви още проруски настроеният политически лидер.

 

Янукович загуби властта в страната по време на Оранжевата революция през 2004 година, но се върна на власт след силното представяне на неговата Партия на регионите на последните избори в началото на 2006 година.

Той получи мандат за съставяне на правителство от бившия си политически противник и настоящ президент Виктор Юшченко, след като подписа политическо споразумение с него да поддържа прозападен курс в своята политика.

В договора се предвиждаше Украйна да преследва възможно най-бързо целта членство в Световната търговска организация и в по-дългосрочен план – членство в ЕС и НАТО.

“Присъединяването към НАТО е въпрос на време. В този момент все още няма подкрепа в украинското общество за това”, обяви Янукович.

Проучванията в страната показват, че близо 2/3 от украинците не искат членство в Алианса, а самият Янукович се върна на власт, залагайки на картата анти -НАТО.

Предишното прозападно правителство на страната се надяваше Украйна да получи покана за членство по време на срещата на върха в Рига в края на тази година и да се присъедини фактически през 2008 година.

Въпреки амбициите на настоящия премиер, разговора му с комисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер не излъчи обнадеждаващи сигнали.

“Нищо не е предрешено, но в момента няма ясна перспектива за членство”, заяви еврокомисарят.

Тя обаче предложи двете страни да проведат преговори за сключване на договор за свободна търговия, както и споразумения за задълбочаване на сътрудничеството в сферите на енергийната политика и човешките права.

Янукович заяви, че в тези сфери Киев и Брюксел имат общи интереси.

Споделяне

Още от Европа