Украйна ще дава газопреносната си мрежа на концесия

Украинският вицепремиер Андрей Клюев заяви, че украинската газопреносна система ще бъде предоставена на концесия, като остане държавна собственост, предаде БНР в петък Клюев подчерта, че Киев желае създаването на консорциум между Русия и ЕС, който ще финансира модернизирането на газопреносната мрежа и след това ще поеме нейното управление.

80 процента от износа на руски газ за Европа преминава през украинската мрежа. Клюев уточни, че газопроводите ще останат собственост на украинската държава, но концесията ще даде възможност за привличане на европейски средства за преустройството им и гарантиране на стабилността на газовите доставки за ЕС.

През март 2009 година предишното правителство на Украйна под ръководството на премиера Юлия Тимошенко подписа декларация с ЕС за модернизиране на украинската газопреносна мрежа, която не предвиждаше участието на Русия. По-късно Киев и Брюксел заявиха, че биха включили в проекта и Москва, като в крайна сметка подписаната декларация не доведе до реални действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?