Украйна ще наложи санкции на руски олигарси

Петро Порошенко
Украйна ще наложи санкции на няколко руски олигарси, сред които Олег Дерипаска, съобщи днес украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 
 
В петък САЩ обявиха санкции срещу политици и бизнесмени от обкръжението на руския президент Владимир Путин като отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп.
 
Порошенко, който е на посещение в Берлин за срещи с канцлера Ангела Меркел, каза, че е възложил на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) и на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) да разработят проект за решение, който ще бъде обсъден от СНСО. 
 
"Санкциите ще бъдат наложени и ще бъдат максимално хармонизирани с решението на правителството на САЩ", поясни украинският президент. По думите му в санкционният списък ще попадне името на президента на "Русал" Олег Дерипаска, както и "други руски олигарси". 
 
Речта на Петро Порошенко бе предавана по украинската телевизия "112 канал".
 
На 6 април министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу 38 физически и юридически лица от Русия, вкл. "Рособоронекспорт", "Руската финансова корпорация" и "Русал". Освен за намесата в изборите Вашингтон обвинява Москва за анексирането на Крим, разпалването на насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима в Дамаск и кибератаките, припомнят агенциите.
Споделяне

Още от Свят