Украйна ще плати част от газовия си дълг с газ

Украйна ще плати част от газовия си дълг с газ

Министърът на горивата и енергетиката на Украйна Юрий Бойко се е договорил с ръководителя на руския монополист "Газпром" Алексей Милер, че Киев  ще изплати на концерна част от дълга си в размер на 1.3 млрд. долара в пари, а друга част – под формата на природен газ, който в момента се намира в подземните газохранилища на Украйна. Това съобщи в. "Ведомости" във вторник преди срещата в Москва между премиерите на двете страни Виктор Зубков и Виктор Янукович.

На 1 октомври от "Газпром" заявиха, че украинските потребители са задлъжнели на швейцарския посредник в газовите доставки "Росукренерго", който наполовина е собственост на руския монополист, и заплаши с намаляване на количествата, ако дългът не се изплати до месец.

"Росукренерго" купува от "Газпром" средноазиатски газ и го препродава на своето съвместно предприятие с "Нафтогаз  Украйна" – "Укргазенерго", което от своя страна доставя горивото на "Нафтогаз Украйна" и големите предприятия.

Източници на "Ведомсти" твърдят, че "Укргазенерго" ще заплати в пари около 700 млн. долара, вземайки кредит от западна банка. Юрий Бойка заявил за изданието, че украинската страна сама продава газ от хранилищата на цена, близка до действащата на вътрешния украински пазар.

"Коммерсант" пише, че 5 млрд. куб.м природен газ на стойност 650 млн. долара  ще бъде върнат на "Газпром" от подземните хранилища на Украйна, а други 650 млн. долара ще бъдат реално платени.

По-късно изпълнителният директор на "Росукренерго" Константин Чуйченко обяви, че първото плащане в рамките на подписаното споразумение, трябва да бъде извършено до 22 октомври и е за 200 млн. долара.

Украинските газови хранилища имат обем от 32.5 млрд. куб.м и в момента те са изцяло запълнени с газ на "Росукренерго" – 10 млрд. куб. м, на "Нафтогаз" – 6 млрд.  куб. м., а останалите количества са на "Укргазенерго".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес