Порошенко обяви мащабен план за реформи:

Украйна ще подаде молба за членство в ЕС през 2020

Петро Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко обяви планове за мащабни реформи, които трябва да позволят на страната да кандидатства за членство в Европейския съюз през 2020 година.

Той представи новата си програма и визия за реформи в Киев, като обяви, че "единствената алтернатива на амбициозните реформи е Украйна да бъде оставена сама на Русия".

"Приоритетни области на реформите ще бъдат борбата с корупцията, децентрализацията на властта, реформирането на данъчната система, правоохранителните органи и силите за
сигурност и взимането на мерки за енергийна независимост", обяви Порошенко и изрази надежда предсрочните парламентарни избори в страната на 26 октомври да произведат "реформистко мнозинство" в законодателния орган.

Според него най-лошото от конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната е "зад гърба ни" благодарение на героизма на украинските войници и други бойци и мирният план ще проработи.

"Украйна и светът няма да признаят местните избори, насрочени за 2 ноември в т. нар. Донецка и Луганска народна република, провъзгласени от проруските сепаратисти", каза още Порошенко. Той изрази надежда Русия да заеме същата позиция.

"Украйна ще запази своята териториална цялост и няма да допусне превръщането на части от Донбас в "ново Приднестровие... Ние сме изправени пред предизвикателство, с каквото не се е сблъсквала никоя европейска страна от времето на Втората световна. Това е първият в историята на новия континент опит не просто да се преразгледат границите, а да се изтрие от лицето на земята, от картата на Европа и света, да се унищожи цяла голяма европейска нация”, заяви Порошенко.

Украинският президент съобщи още, че се подготвя поредна негова среща с руския му колега Владимир Путин. Тя ще се състои до три седмици в многостранен формат, посочи Порошенко и отбеляза, че вече има предварителна договорка по въпроса. Всичко зависи от изпълнението на мирния план, форматът на срещата зависи и от обстоятелствата, допълни украинският президент.

Той призова Запада да предостави допълнителна помощ на страната му, за да стабилизира тя националната си валута.

Украинската национална валута загуби 40 процента от своята стойност спрямо долара от началото на годината и конфликта с проруските сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Сегашната кредитна програма от МВФ за Украйна на стойност 17 милиарда долара ще трябва да бъде преразгледана заради конфликта на изток, каза Порошенко. Украинският президент съобщи, че страната му е поискала 1 милиард евро допълнителна макрофинансова помощ от ЕС и още 1 милиард долара финансови гаранции от САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят