Украйна ще предяви претенции за 90 млрд. долара срещу Русия заради Крим

Украйна ще предяви претенции за 90 млрд. долара срещу Русия заради Крим

Украйна смята да търси компенсации от 1 трилион гривни или около 90 млрд. долара от Русия заради анексирането на полуостров Крим, заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк пред Варховната Рада във вторник.

 

"Готови сме с иска към органи на държавната власт и ръководството на Руската федерация за незаконно присвояване и грабеж на Украйна", каза Яценюк, цитиран от агенция УНИАН.

 

В същото време той призна, че тази съдебна битка ще е "нелека". "Разбираме, че съдебните процеси не продължават месец, но такива процеси дават резултата", допълни премиерът.

 

Яценюк припомни, че Украйна вече е подала иск срещу Русия в Европейския съд за правата на човека, а Главната прокуратура на страната е започнала разследване за национализацията на украинска собственост в Крим.

 

Избраният за президент на страната Петро Порошенко вече обеща да използва всички юридически възможности за връщането на Крим в границите на Украйна. Министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко предложи Главната прокуратура да запорира руско имущество в Украйна и да разгледа възможностите за национализацията му.

 

Изданието припомня, че след референдум за присъединяването на Крим към Русия, който бе обявен за незаконен от властите в Украйна, от САЩ и Европейския съюз, на 18 март президентът на Русия Владимир Путин и управителите на Крим и Севастопол поспидаха споразумение за включването на полуострова в границите на Русия. Така Москва получи активите на редица украински компании, сред които "Черноморнефтегаз" и "Укртрансгаз".

Споделяне

Още от Свят