Украйна смята да плаща руския газ със заем от Москва

Ако бъде отпуснат кредитът от пет милиарда долара, който Украйна поиска от Русия, той ще се използва за плащане на газа, който "Нафтогаз Украйна" купува от "Газпром". Това съобщи в сряда агенция УНИАН, като се позовава на изпълняващия функциите министър на финансите на Украйна Игор Умански.

Умански заяви, че правителството на Украйна обсъжда възможността за нов кредит от Световната банка за същите цели.

Същевременно страната се опитва да убеди МВФ да ѝ предостави втория транш на стабилизационния кредит от 16.5 млрд. долара.

По-рано в сряда министър-председателят на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че "Нафтогаз" е финансово стабилна. "Всички баланси, оценки свидетелстват, че компанията цяла година ще се разплаща навреме и напълно за газа", увери тя.

На 10 март министърът на финансите на Русия Алексей Кудрин каза, че Украйна официално е поискала от Русия кредит в размер на пет милиарда долара. Решение по молбата още не е взето.

По договора с "Газпром" "Нафтогаз" изплаща на руския концерн употребения газ не по-късно от 7-мо число на месеца след доставката. През март "Нафтогаз" заплати на "Газпром" парите за потребения през февруари газ, а малко преди това се разплати за януари. В случай на срив в плащанията страните могат да преминат на предплащане за доставките плътно до 2019 г.

Предполага се, че през 2009 г. "Нафтогаз" ще купи от Русия гориво за 14 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?