Украйна спря да купува руски газ

Украйна спря да купува руски газ

Украинската компания "Нафтогаз" от петък напълно е прекратила покупката на суровина от руския гигант "Газпром", предаде в понеделник руското издание "Интерфакс", цитирайки данни на Централното диспечерско управление на страната. И двете компании обаче отказват коментира на информацията.

Новината идва на фона на изявлението на украинския вицепремиер Юрий Бойко от миналата седмица, че Киев смята да намали покупките руски газ до обемите, необходими само за собствени нужди, след като преди това от страна на Москва бе отправено предупреждение, че ще въведе авансово плащане за доставките, ако Украйна не се издължи за вече осигурено гориво. По думите на шефа на "Газпром" Алексей Милер "Нафтогаз" дължи 1.355 млрд. долара за доставени до октомври количества природен газ

През октомври "Нафтогаз" е получила 3.2 млрд. куб. метра синьо гориво или средно по 104 млн. куб. м дневно, но от първите дни на ноември заявките са намалели двойно, а на 6 и 7 ноември те били около 9 млн. куб. м за денонощие. На 8 ноември вносът на руски газ в Украйна е бил прекратен.

"Ведомости" отбелязва, че акциите на "Газпром" в хода на търговията на московската боса са паднали до 145.14 рубли, което е минимум от началото на октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес