Украйна: църквата стана предизборен лозунг на президента Порошенко

Порошенко и вселенският патриарх Вартоломей, сн. ЕПА/БГНЕС

На някои от предизборните си афиши, разлепени из улиците на Лвов в Западна Украйна, президентът Петро Порошенко държи указа за създаване на църква, независима от опеката на Москва. На други се чете само лозунгът "Армия! Език! Вяра!".

Критикуван заради провала на борбата с корупцията и опетнен от скандал за контрабанда във въоръжените сили, Порошенко ще трябва да води жестока битка, щом иска да получи втори мандат след президентските избори, чийто първи тур предстои на 31 март.

Гарантирана му е впрочем подкрепата на част от православните украинци като Сергий - войник, когото видяхме да излиза от една лвовска катедрала. Той хвали президента, успял да издейства от Константинопол признаването на нова църква: "Порошенко наистина свърши работа".

По липса на осезаем напредък в подобряването на жизненото равнище или в решаването на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна това постижение в религиозната сфера стана ключов аргумент в кампанията на Порошенко, дошъл на власт през 2014 г. след проевропейски протести в Киев.

Украйна прекара повече от 300 години под духовната опека на Русия. Миналата година Константинопол склони да ѝ разреши собствена независима църква, която обедини Киевската патриаршия, самопровъзгласила се през 1992 г., и миниатюрната църква, наричана автокефална.

Московската патриаршия, която все още има най-много енории в Украйна, макар някои от тях вече да се присъединяват към новата църква, отказа да я признае и заклейми "разколниците".

"Господ е един. Господ не е нито руснак, нито украинец", философства Сергий, но се съгласява, че новата църква е сред основните причини да подкрепя Петро Порошенко: "Ако той не стане пак президент, няма вече да се бия за Украйна".

От друга богомолка чухме по-саркастичен коментар. "Порошенко искаше място в историята и ще го има - констатира жената, която отказа да се представи. - Той прави всичко заради изборите. Иска само да бъде преизбран. Не бива обаче да ни принуждава."

Ограничен ефект
==============

Месеци наред Порошенко полагаше всички усилия да бъде в центъра на събитията, довели до създаването на нова църква, показваше се пред камерите в компанията на духовници и по време на богослужения - понякога дори бе упрекван, тъй като държавата е разделена от църквата.

Новата църква не призова пряко своето паство да го подкрепи, но сановниците ѝ изтъкнаха неведнъж ключовата роля на президента за нейната независимост.

Според Ирина Бекешкина от киевския Фонд за демократични инициативи тази стратегия е вдигнала президентския рейтинг с четири пункта - най-вече в допитванията от Западна Украйна, примерно Лвов, където хората са по-религиозни и по-враждебно настроени към Москва.

Въпреки всичко за Порошенко се канят да гласуват твърде малко избиратели - в анкетите той изостава далеч зад комика Володимир Зеленски; по петите го следва съперничката му Юлия Тимошенко, бивш премиер на страната.

Двамата противници на сегашния държавен лидер разкритикуваха неговата обсебеност от религиозните въпроси.

"Армия, език, вяра" - армията разграбена, хората изкуствено разделени чрез езика, ето защо хич ви нямаме вяра", иронично коментира Зеленски лозунга на Порошенко.

Проповеди нахалост
==================

Критики към Порошенко отправи и украинският клон на Московскаята патриаршия.

"Създаването на т. нар. Украинска православна църква бе осъществено по напълно изкуствен начин", заяви пред АФП архиепископ Климент, говорител на този филиал, който нарече действията на президента "груба намеса" в духовните дела.

Според политолога Андрий Битченко от киевския Център "Разумков" религията може и да е вдигнала популярността на Порошенко, но няма да е решаващ фактор в изборите.

"Политическата ориентация на хората определя отношението им към църквата, а не обратното", подчертава той и обяснява, че избирателите, враждебни към Порошенко, няма да го последват само заради успеха му в църковните дела.  

По БТА. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят