Украйна въвежда ембарго върху руски продукти от 10 януари

Украйна въвежда ембарго върху руски продукти от 10 януари

От 10 януари влиза в сила ембарго върху руски продукти, главно храни, наложено в отговор на въведеното от Москва от 1 януари ембарго върху украински стоки, обяви днес украинското правителство, цитирано от Франс прес.

В постановление правителството посочва, че ембаргото ще действа до 5 август 2016 г., но може да бъде отменено по-рано, ако Русия вземе сходно решение по отношение на украинските стоки.
Мярката се отнася за месото, рибата, сиренето, кафето, цигарите и алкохола, чая и сладкарските изделия, козметиката, а също за железопътната техника, става ясно от постановлението.

В края на декември украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че Киев ще отвърне на руското хранително ембарго с ответни мерки.

На 21 декември руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че от 1 януари, когато влиза в сила споразумението за свободна търговия между Киев и Европейския съюз, Русия ще разшири с Украйна наложеното на западни държави ембарго върху хранителни продукти.

Русия продължава да повтаря, че споразумението за свободна търговия заплашва да наводни пазара ѝ с европейски продукти, ако тя не вземе мерки за търговска защита, което Европейската комисия отрича.

Освен ембаргото върху храните, Москва реши от 1 януари да изключи Киев и от зоната за свободна търговия, обхващаща няколко страни от бившия Съветски съюз.

На практика стоките, идващи от украинска територия, няма да могат да се внасят в Русия безмитно, а ще бъдат обложени с мито от средно около 7 процента. В отговор Украйна въвежда от днес за една години мита за продукти от Русия без да уточнява размера на таксите. 

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?