Украйна вдигна значително таксата за пренос на руски газ

Украйна вдигна значително таксата за пренос на руски газ

Украйна вдигна тарифата за пренос на руски газ през нейна територия на 4.5 долара за 1000 куб. м на 100 км, съобщи министърът на енергетиката на страната Владимир Демчишин, цитиран от агенция УНН и Лента.ру..

"Досега тарифите бяха за транзит на, вече стават тарифи за транспортиране през газопреносната система и те са в съответствие с разчетите на регулатора. Това е от порядъка на 4.5 долара и е с около 50 процента повече, отколкото досега", каза Демчишин.

Предишната транзитна такса бе 2.7 долара за 1000 куб. м на 100 км.

На 10 януари премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев няма да купува газ от Русия по предложената от нея цена в размер на 212.23 долара за 1000 куб. м с мотива, че купува от Европа по-евтино.

В началото на декември 2015 г. Яценюк съобщи, че до десет години Украйна напълно ще се откаже от вноса на газ и ще стане "енергийно независима държава".

Вдигането на тарифата става на фона на представена предишния ден от "Газпром" на украинската "Нафтогаз" сметка за 2.5 млрд. долара за непотребен природен газ през третото тримесечие на 2015 г. по клаузата "вземай или плащай" (take or pay). Според нея потребителят е длъжен да плати договорените количества доставки, независимо че не ги у ползвал.

На 24 декември пък антимонополният комитета на Украйна заплаши да глоби "Газпром" с 3 млрд. долара затова, че компанията е намалила обемите на транзитирания руски газ през Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?