Украйна води двойна игра с Брюксел и с Москва

Украинският президент Виктор Янукович

Президентите на Украйна и на Русия проведоха в събота работна среща за трети път от три седмици насам, отбелязва руският в. "Независимая газета". Двустранните преговори не са били толкова интензивни от 2010 г., когато се очакваше екипът на Виктор Янукович да поеме проруски курс. Но Киев реши да следва евроинтеграционната политика на предишния украински лидер Виктор Юшченко и това бързо изстуди отношенията с Москва, напомня изданието, цитирано от БТА.

Две седмици преди очакваното сключване на споразумение за асоцииране с ЕС обаче "Киев (. . .) започва да готви пътища за отстъпление", убеден  е всекидневникът.

Според негов източник, близък до администрацията на украинския лидер, поредната работна среща на ниво президенти без телевизионни камери е била планирана по спешност. Местни опозиционери твърдят в тази връзка, че Виктор Янукович замисля да провали подписването на споразумение с ЕС.

Янукович по-скоро се колебае и не може да вземе решение, смята украинският политолог Сергий Таран. Украйна не се е отказала от евроинтеграцията, уверява колегата му Костянтин Бондаренко.

Според него в зачестилите руско-украински президентски срещи няма нищо сензационно. "Украйна и Руската федерация са стратегически партньори. Трябва да разработим стратегии за взаимодействие при всеки от трите варианта за развитие на събитията: подписване или неподписване на споразумение с ЕС, както и отлагане на подписването за 2014 г.", казва експертът.

"Сред плюсовете от евроинтеграцията за Украйна е най-вече това, че става дума за продължителен процес, който може да се точи десетина години", пише "Ведомости" в редакционен коментар. Като асоциирана членка на ЕС Украйна ще може да икономисва по 500 милиона евро годишно от мита, освен това да получи 186 милиона евро икономическа помощ още тази година и 610 милиона евро, след като изпълни условията по договора, твърди вестникът. При все това "минусите са къде повече и трудностите за украинската промишленост, която ще трябва да се конкурира с европейския износ, съвсем не са най-важното. Далеч по-опасна е реакцията на Русия", предупреждава той.

Ако Москва поиска авансово плащане за доставяния газ, ограничи вноса на украински стоки или вдигне митата, това ще е крайно сериозен удар за икономиката на Украйна, която от половин година е в стагнация, посочва "Ведомости".

Но за Янукович политическите изгоди в случая са по-важни от икономическите. През 2015 г. му предстои да се кандидатира за втори мандат и ако подпише договор с ЕС, той може да избие евроинтеграционния коз от ръцете на опозицията. При това положение му остава да маневрира в преговорите с Москва, представяйки евроинтеграцията на Украйна някакси изгодна за Русия, забелязва изданието. И напомня изявления на  Янукович, че Украйна би могла да стане "свързващо звено между ЕС и Евразийския съюз", подготвян от Москва, дори "междуцивилизационен портал за страните от Евроатлантика и Евразия".

Проблемът е, че готовността на Москва за геополитически маневри изглежда е минимална, заключава "Ведомости".

За украинците "в момента е много по-изгодно да въртят двойна игра с Брюксел и с Москва", коментира пред "Новие известия" независимият аналитик  Дмитрий Орешкин.

"Украйна се държи като теле, което суче от две майки. И в близките години ще виждаме само как тази игра продължава. Междувременно Русия ще търпи милиардни щети от "интеграционни" ценови отстъпки, без да получава нищо в замяна", прогнозира руският наблюдател.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят