Украйна забрани достъпа на Йосиф Кобзон и други популярни руски дейци до страната

Украйна забрани влизането в страната на 14 руски граждани. Правителството няма намерение да обнародва целия списък, но той явно включва известния певец Йосиф Кобзон, популярния актьор Иван Охлобистин и изтъкнатия хуморист Михаил Задорнов, съобщи ББС.

Според Киев хората от списъка подкрепят "агресията на Русия" и мразят украинската държава, се казва в информацията. Украинското министерство на културата заявява: "Тези хора продължават да позорят държавата ни, свещената украинска земя, полята днес с кръвта на хиляди от най-добрите ѝ синове и дъщери, вдигнали се да я бранят".

 

През уикенда представител на украинския Съвет за сигурност спомена, че влизането в страната било забранено вече на стотици руски артисти. В понеделник обаче Йосиф Кобзон даде концерт в Донецк. Руският певец изпълнил в сепаратистката зона "своя версия на химна на самопровъзгласенатаНоворосия" - обединение на отцепническите Донецка и Луганска
"народни републики". И заявил, че е роден край Донецк, затова "никой няма да му забрани да идва тук".

 

Бившият свещеник Иван Охлобистин, прочут с роля в популярен руски сериал и скандални изявления на етнически и сексуални теми, реагирал на забраната за влизане в Украйна чрез Туитър: "Глупости са това. На татко също му забраняваха. Но влязъл. През 43-та, с танк".

 

Михаил Задорнов, чиито шеги за САЩ активно бяха тиражирани от руски телевизии, вероятно също е попаднал в списъка заради дейната си подкрепа за политиката на Москва в Украйна, отбелязва ББС.


Заради позицията си по украинската криза по-рано пострадаха руските певци Олег Газманов и Валерия - през юли не ги пуснаха да заминат на музикален фестивал в Латвия. Русия по принцип подлага на гонения артисти, които критикуват действията на Москва или се изявяват в Украйна. Някои предлагаха примерно да бъдат отнети всички държавни награди от Андрей Макаревич, фронтмена на група "Машина времени" - заедно с писателя Дмитрий Биков и певицата Диана Арбенина той стана главен герой на филма,излъчен от НТВ, "13 приятели на хунтата" в Украйна.

Споделяне

Още от Свят