Украйна забрани със закон комунистическата пропаганда

Украйна забрани със закон комунистическата пропаганда

Президентът на Украйна Петро Порошенко обнародва закони, които забраняват всякаква комунистическа пропаганда и възхваляват бойците-националисти, предадоха Франс прес и ТАСС. Законите бяха гласувани от парламента на 9 април.

Целта им е да се скъса окончателно със съветското минало на Украйна в момент, когато украинските власти се борят в Източна Украйна срещу проруски сепаратисти, повечето изпитващи носталгия към Съветския съюз. В конфликта са загинали над 6200 души от април 2014 г.

Законите "забраняват съветските символи, осъждат комунистическия режим, отварят архивите на съветските тайни служби и признават като бойци за независимостта на Украйна" националистите, които известно време са воювали на страната на нацистите срещу "съветската окупация", припомня президентството в изявление.

Понятието "Велика Отечествена война" се заменя с термина "Втора световна война".

Текстовете, одобрени близо четвърт век след независимостта на Украйна, приравняват "комунистическия и нацисткия режим". Подобни закони съществуват в балтийските страни и Полша, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Съгласно украинските закони паметниците на съветски лидери, включително многобройните паметници на Ленин, трябва да се демонтират. Също така трябва да се преименуват населените места, улиците и фирмите, чиито сегашни имена са препратка към комунизма.

Изпълнението на съветския химн, който бе върнат като химн на Русия от Владимир Путин с промяна в текста, вече е наказуемо със затвор в Украйна.

Русия остро осъди тези закони и обвини Киев, че прибягва до тоталитарни методи за десъветизация на Украйна в полза на националистическа идеология, която "тласка страната в бездната". Западни интелектуалци заявиха, че тези закони може допълнително да изострят напрежението в една страна, която вече е разделена от война, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?