Украйна забрани всички руски филми, заснети след 2014 г.

Украйна забрани всички руски филми, заснети след 2014 г.
Украйна забрани всички филми, заснети в Русия след 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров, съобщи Асошиейтед прес.
 
Президентът Петро Порошенко подписа днес закона, който също така забранява всички филми, произведени от руски физически и юридически лица след 1991 г., ако "възхваляват работата на държавните органи" на Русия.
 
Руските филми и сериали отдавна доминират в Украйна, където огромното мнозинство от жителите са двуезични. Украински и руски телевизии от дълги години си партнират в копродукции на филми и сериали.
 
"Законът ще помогне да се повиши защитата на националната сигурност на Украйна, ще ограничи сепаратистките настроения в обществото и ще укрепи авторитета на властта", се казва в парламентарната обосновка на закона.
 
Забраната означава, че нито един руски филм, произведен след 1 януари 2014 г., няма да получи лиценз за национално разпространение, който е задължителен за излъчване на филми в кината в Украйна.
 
Заради общото съветско минало милиони украинци споделят любовта на руснаците и беларусите към комедиите и драмите от съветско време. Преди налагането на настоящата забрана в Украйна се появиха опасения, че Киев може да реши да сложи в черен списък някои любими на хората съветски филми с разузнавачи или полицейски инспектори, отбелязва АП.
Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?