Украйна задържа руски танкер заради инцидента в Керченския проток

Керченски пролив

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че е задържала руски танкер в украинското пристанище Измаил заради предполагаемото му участие в инцидента от ноември в Керченския проток, довел до задържането от Русия на три украински плавателни съда, съобщи Ройтерс.

ССУ заяви, че плавателният съд "Ника спирит", който преди носел името "Нейма", влязъл в пристанището на Измаил, след което бил идентифициран и задържан.

"Разглеждаме какво се е случило, за да вземем подходящи мерки", заяви говорител на руското външно министерство.

"Ако руснаци са взети като заложници, това ще се тълкува като най-грубото нарушение на международното право и последствията няма да се закъснеят", добави той.

Миналата година Русия задържа украински кораби и техните екипажи близо до Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година.

По време на инцидента в Керченския проток от 25 ноември руските кораби стреляха по украинските, което предизвика сериозна криза на фона на и без това обтегнатите отношения между двете страни.

Русия задържа украинските плавателни съдове и 24 украинци на борда им.

ССУ посочва, че по информация на украинската гранична охрана корабът е разпознат по международната информационна система ЕКУАСИС (EQUASIS) "като вече известният танкер "Нейма", който бил използван за затваряне на Керченския проток и блокиране на украинските кораби в района. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят