Украйна заплашена със санкции от САЩ, ако изборите не са демократични

САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на украинското правителство, ако президентските избори в неделя не отговарят на международните демократични стандарти. Това се посочва в изявление на американското посолство в Киев, цитирано от Франс прес.

"Приканваме украинското правителство да вземе всички възможни мерки, за да прекрати нарушенията на демократичните норми", се отбелязва в изявлението. В текста се посочва, че ако изборите на отговарят на международните изисквания, това ще се отрази върху двустранните отношения със САЩ, както и върху интеграцията на страната в евроатлантическите структури.

Позовавайки се на доклад на американската мисия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), американското посолство цитира част от нарушенията в предизборната кампания, като например натискът, оказван срещу медиите и силната подкрепа за кандидата на управляващата партия и премиер Виктор Янукович.

"Надяваме се украинското правителство да организира демократични избори, за да може американско-украинските отношения да се развиват и да се ускори интеграцията на крайна в евроатлантическите институции", се изтъква в изявлението на американското посолство.

Юшченко - надежда за реформи в Украйна

Кандидатът на опозицията на президентските избори в Украйна Виктор Юшченко е бивш премиер с прозападни позиции, който обединява националисти и либерали и олицетворява надеждата за реформи в бившата съветска република.

Той е основен конкурент на поддържания от досегашния президент Леонид Кучма правителствен кандидат Виктор Янукович.

Юшченко фокусира кампанията си върху борбата с корупцията - ендемично зло, от което Украйна е една от най-засегнатите в света страни.

Постоянно хулен и цензуриран от мнозинството от контролираните от властта медии, Юшченко стана освен това свидетел на разстройването на предизборната му кампания от тайнствена болест с неопределен произход, която ося лицето му с малки белези.

Юшченко обвини властите, че са го отровили. Прокуратурата обаче заяви, че той страда от инфекция с херпесен характер, и го обвини, че пречи на разследването, като отказва да предаде медицинския си картон на властите в Украйна или Австрия, където бе лекуван в болница.

Икономист по образование, Юшченко придоби известност като директор на Украинската национална банка (1993-1999 г.), когато успя да овладее галопиращата инфлация и да въведе успешно националната валута гривня, през 1996 г.

Назначен е за премиер през 1999 г. от президента Леонид Кучма и успява да вдигне на крака икономиката, премахва разплащането със стоки, създава прозрачна система за разплащане в енергийния сектор и организира смятани за прозрачни приватизационни сделки.

Изплащането на повечето от забавените заплати и пенсии прави от Юшченко по онова време най-популярния политик в страната.

Икономическите реформи, подети от правителството му, обаче не очароват близките до Кучма олигарси и той е отстранен през 2001 г., посочва АФП.

През същата година Юшченко създава дясноцентристкия блок "Наша Украйна", който става основната политическа сила в страната след парламентарните избори от 2002 г., когато печели 112 места в 450-местния парламент.

Юшченко се коалира с опозиционерката Юлия Тимошенко и заема все по-радикални позиции срещу действащата власт, която определя като "престъпна".

Критиците му го обвиняват, че действа в интерес на Вашингтон. Юшченко се обявява за влизане в ЕС, с който Украйна вече има обща граница, и за прагматични отношения с Русия.

Някои експерти се съмняват в способността му да реализира обещанията си, като отбелязват, че му липсва твърдост. Разнородността на екипа му, в който участват голям брой разочаровани бизнесмени, чието желание е да бъдат анулирани част от приватизационните сделки на правителството на Янукович, също е сочено като слабост.

Виктор Юшченко има пет деца, като три от тях са родени от втория му брак с американка от украински произход.

Янукович иска съюз с Русия, Беларус и Казахстан

Украинският премиер Виктор Янукович, също фаворит за президентските избори в неделя, е човек с мътно минало, който разчита на подкрепата на най-могъщите олигарси в страната, за да продължи проруската правителствена политика на досегашния президент Кучма.

Той получи подкрепата на президентската администрация и на мощните политически и финансови групировки, които контролират най-влиятелните медии в страната.

Не е изненада, че Виктор Янукович проповядва засилването на връзките с Москва и се обявява срещу евентуалното членство на Украйна в НАТО. Той обещава да направи от руския език, който се говори от над половината украинци, втори официален език след украинския.

Това обещание раздразни националистично настроените западни части на страната, но според последните социологически проучвания 53 процента от населението го посрещат с одобрение.

Янукович посети дори Москва, където се срещна с украинци от диаспората и си осигури подкрепата на Кремъл и на Руската православна църква, която има контрол над повечето православни храмове в Украйна.

Янукович е привърженик на изграждането на икономически съюз с Русия, Беларус и Казахстан, което според някои експерти би могло да доведе до затварянето на вратите на ЕС за Украйна.

Съдебното му досие е любима тема на опозицията, която го обвинява в сътрудничество с КГБ, тъй като е излежал едва половината от присъдата си (година и половина) и впоследствие е приет за член на комунистическата партия.

Споделяне

Още от Свят