Украйна заплаши, че може да изгони руския посланик

Украйна заплаши, че може да изгони руския посланик

Руският посланик в Киев Виктор Черномирдин е бил извикан в украинското министерство на външните работи, за да бъде предупреден, че може да бъде обявен скоро за персона нон грата, предадоха информационните агенции в сряда, като се позоваха на комюнике на украинското външно министерство.

Посочената от украинския министър на външните работи Володимир Огризко причина са неприятелски и крайно недипломатични коментари, изявления и оценки по адрес на страната и нейните ръководители. Не се уточнява какво точно е казал руският посланик.

Според електронния вестник Утро.ру Черномирдин е бил предупреден от украйнското външно министерство, тъй като по време на руско-украинския газов конфликт през януари е "хвърлил върху властите в Киев цялата отговорност за кризата".

Според вестник "Комерсант" обаче острата реакция на Украйна е провокирана от интервю на Черномирдин за "Комсомолская правда", излязло на 11 февруари. В него руският посланик заявил, че "с това украинско ръководство човек не може да се разбере" и на власт в Киев "със сигурност" ще дойдат "други", "трезви, нормални хора".

По думите на Черномирдин, украинският президент Виктор Юшченко и премерът Юлия Тимошенко се "дърлели" и се "ругаели" помежду си заради газовите споразумения с Москва.

Оценката на руския посланик е била "груба, но вярна" , заяви за "Комерсант" източник от пресслужбата на руското външно министерство. Според дипломата реакцията на Украйна е неадекватна и само потвърждава, че оценките на руския посланик са били правилни.

Московски политолог определи действията на Украйна като "нонсенс, тъй като действащ посланик се обявява за персона нон грата, само когато има намерение за обявяване на война на дадена държава. Негов украински колега пък определи "демонстрацията" на външното министерство в Киев като "гърчове на екипа на Юшченко". Хората му усещали, че "губят почва под краката си", и "в оставащото им време" били "готови на всякакви скандални стъпки, за да покажат кой е стопанинът в къщата".

Виктор Черномирдин, който бе премиер на Русия през 90-те години на миналия век, бе обвинен през 2005 година от украински депутати, че "дестабилизира ситуацията в Севастопол" с изказвания за базата на руския Черноморски флот в украинското пристанище.

Споделяне

Още от Свят