Украйна започна реверсивни газови доставки от Словакия

Европа запасена със 71 млрд. куб. м гориво, в четвъртък в Русия ще има експертни разговори по спора между Киев и Москва

Премиерите на Унгария и Словакия дадоха старт на реверсивните доставки на газ

Търговските доставки на газ за Украйна от Словакия по реконструирания тръбопровод "Ужгород-Вояни" започнаха във вторник. Възможно е страната да получава по 27 млн. куб. м в денонощие, съобщи представителят на словашкия газов оператор "Юстрийм" (Eustream) Ваграм Чугурян.

Това е поредното осигуряване на реверсивни доставки на газ, след като в началото на юни "Газпром" спря да снабдява Украйна със синьо гориво заради дълг от 5.3 млрд. долара и спор за цената на руската суровина. Чрез новата реверсивна връзка могат да бъдат покрити до 20 процента от годишното потребление на Украйна, отбелязва Ройтерс. От украинския газов оператор "Нафтогаз" очакват доставките от Словакия да превишат шест пъти реверсивния внос от Полша и почти два пъти получаваните от Унгария количества, пише РИА Новости.

В процедурата по пускането на доставките на пограничната компресорна станция участваха словашкият премиер Роберт Фицо, украинският Арсений Яценюк, представителят на дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард и шефовете на двеге газови компании.

По данни на украинските медии цената на доставяния от Словакия газ е около 360 долара за 1000 куб. м.

Реверсивните доставки от Словакия, Унгария и Полша би трябвало да покрият нуждите на Украйна в средносрочен план, каза днес Фицо. Миналата година Русия е доставила около половината от 50-те млрд. куб метра газ, които Украйна е използвала.

Междувременно еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер съобщи, че в четвъртък ще се състоят в Русия разговори на експертно равнище в опит да реши спора с Украйна за цената на газа. Срещата на 4 септември ще е продължение на петъчния разговор на Йотингер в Москва с руския енергиен министър Александър Новак и шефа на "Газпром" Алексей Милер сза сближаване на позициите на спорещите страни.

Сега ще се анализират допълнително данните за сигурността на доставките през идната зима, а на 8 септември Йотингер ще се срещне с украинския енергиен министър Юрий Продан в азерската столица Баку.

След тази среща Украйна, Русия и Комисията ще се споразумеят за датата и мястото на следващия кръг тристранни газови преговори, които биха могли да са в средата на септември, уточни Йотингер.

На фона на продължаващите спорове между Русия и Украйна, които може да се отразят и на транзита на руски газ за европейските потребители, стана ясно, че страните от ЕС са предприели мерки за осигуряване на допълнителни количества газови запаси.

По данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газови хранилища (GSE), цитирани от ИТАР-ТАСС, към 1 септември запасите на газ в подземните хранилища на 15 държави от ЕС са 71.105 милиарда кубични метра и това означава запълване с 88.5 на сто от капацитета им. В началото на август в газохранилищата на Европа имаше 64,097 милиарда куб. м или 79.54 процента от обемите им.

Според данните най-много количества газ през август са били нагнетени в хранилищата на Франция – 1.942 милиарда кубични метра, в Германия – 1.73 милиарда кубични метра, и Италия -1.098 милиарда кубични метра.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?