Украйна запорира активи на "Газпром"

Киев настоява компанията да се издължи на "Нафтогаз"

Украйна запорира активи на "Газпром"

Украйна започна да налага запори на активи на руския газов гигант "Газпром" в страната във връзка с констатираното от съда нарушение на местното антимонополното законодателство, съобщава Дойче веле.

Блокирано е имущество на компаниите "Газпром сбит Украини" и "Международен консорциум за управление и развитие на газопреносната система на Украйна", както и ценни книжа на "ЮжНИИГипрогаз" и "Газтранзит".

Украинският премиер Володимир Гройсман призова руската компания да изпълни изискванията на украинския съд, както и решението на Стокхолмския арбитраж, според което тя дължи на Киев над 4.6 милиарда долара.

Още през 2016 г. украинската антимонополна комисия постанови, че "Газпром" злоупотребява с монополно положение на пазара на природен газ в страната и наложи глоба от 86 милиарда гривни на руския концерн, като за една година тази сума се удвои. "Газпром" обжалва, но съдилищата на всички инстанции признаха исканията на Киев за основателни.

На 28 февруари тази година Стокхолмският арбитраж от своя страна задължи руската компания да доплати на украинския "Нафтогаз" 4.63 милиарда долара за неизпълнени доставки на газ за транзитиране.

"Газпром" е длъжен да изпълни искането на антимонополната служба на Украйна, както и решението на Стокхолмския арбитраж, категоричен е премиерът Гройсман. В противен случай украинската страна ще проучи възможността за запориране на активи на компанията зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес