Украйна затвори всички училища заради новия грип

Правителството на Украйна въведе най-високо ниво на заплаха заради епидемията от новия грипен вирус А(H1N1), предаде ИТАР-ТАСС.

Украинските власти затвориха училищата, забраниха всички публични събирания и наложиха ограничения върху пътуванията из страната, след като 11 души станаха жертви на новия грип.

Всички учебни заведения излизат в триседмична ваканция, съобщи премиерът Юлия Тимошенко в петък след заседание на съвместното заседание на правителството и на Държавната противоепидемиологична комисия.

Освен това властите планират да отменят всички публични събития, включително концертите и кинопрожекциите, и да ограничат движението на гражданите между различните области, девет от които в петък бяха поставени под карантина.

Предвижда се украинските власти да ограничат железопътния трафик вътре в страната и пътуванията зад граница, заради опасенията от увеличаване на мащаба на епидемията от новия грип. Тимошенко обяви, че са приети специални правила за преминаване на границата по нареждане на правителството. Тя посочи, че контролът ще бъде максимално усилен, многократно ще бъде увеличен персоналът, а хора, дори с минимални признаци на грипно заболяване, ще бъдат водени в лечебни заведения за изследвания.

По думите на Юшченко болестта е придобила епидемични размери в Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска области. Тежка е ситуацията и в Закарпатска, Черновицка, Ровенска, Волинска и Хмелницка област.

Правителството на Украйна отпусна над 60 милиона долара за профилактика и борба с новия грип.

Споделяне

Още от Свят