Докато сраженията в Донецк продължават

Украйна завежда иск срещу Русия в съда на ООН

Украйна завежда иск срещу Русия в съда на ООН

Украинското правителство ще заведе иск срещу Русия в съда на ООН, заради "финансиране от Руската федерация на тероризъм във връзка със събитията в Донбас".

Това обяви пред украинската телевизия Пети канал министърът на правосъдието на Украйна Павло Петренко, съобщи агенция УНИАН, цитирана от Лента.ру. Той определя като терористична дейност борбата, която водят сепаратистите в Източна Украйна срещу централната власт. 
 
По думите на Петренко процедурата е стартирала с изпращане съответната нота на Москва. След това украинската страна ще иска арбитраж.

Киев твърди, че разполага с безспорни доказателства, че Русия подкрепя "терористите" с оръжие, военна техника, пари и прехвърляне на наемници.

Украинският иск срещу Русия е за нарушаване на международната конвенция, забраняваща финансиране на терористична дейност. 

Междувременно сраженията в Донецк продължиха и през нощта срещу събота. Артилерийският обстрел, воден от украинските сили срещу квартали на Донецк, не е повредил основните системи, осигуряващи живота в града, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на пресслужбата на градския съвет, които агенцията цитира, през цялата нощ е имало единични удари, а към пет часа местно време градът е бил обстрелван от тежки оръдия. Основните попадения са в Киевския район. Не се съобщава за пострадали, има изпочупени стъкла.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?