Украйна заяви, че е предотвратила втора кибератака

Украйна заяви,  че е предотвратила  втора кибератака
Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза днес, че властите са предотвратили втора кибератака срещу Украйна, съобщиха световните агенции.
 
Специалисти все още се опитват да установят кой е отговорен за кибератаката миналия месец, която порази компютърни системи по целия свят.
 
Според служители на украинското разузнаване и сили за сигурност някои от първоначалните компютърни заразявания при атаката са били разпространени чрез зловреден ъпдейт на украинската компания M.E.Doc. Фирмата отрича да е виновна. 
 
Аваков каза, че новата атака е започнала вчера в 13,40 ч. и е било предвидено кулминацията ѝ да настъпи в 16 ч. По думите му вчерашната атака, подобно на тази на 27 юни, е тръгнала от M.E.Doc. Той заяви, че до 15 ч. киберполицията е спряла разпращането по електронната поща и активирането на вируса от сървърите на M.E.Doc.
 
"Атаката беше спряна. Сървърите бяха отстранени заедно със следите от действията на киберпрестъпниците, чийто източник очевидно е бил в Руската федерация", заяви Аваков във Фейсбук.
 
По-рано киберполицията на Украйна обяви, че е извършила обиск в офисите на M.E.Doc и е иззела сървърите на компанията.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят