Украинец бе даден на съд за опита за убийство на Алексей Петров

Роман Логвиненко, сн: БГНЕС

Прокуратурата внесе в петък в съда делото срещу украинеца Роман Логвиненко, който е обвинен за организиране на опита за убийството на Алексей Петров. В съобщението на държавното обвинение се разказват накратко събраните доказателства по случая.

Логвиненко е навивал в продължение на година и половина тримата си сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да участват в заговора за убийство. Най-накрая успял да ги склони, предлагайки им 200 000 евро.

Той им помагал активно, давал им съвети и ги снабдил с два гранатомета РПГ-22. Логвиненко е организирал и следенето на Алексей Петров. Отделно е набавил и автомобилите, с които тримата отишли до къщата на българина - "Ситроен Саксо" и "Опел Астра".

Темпински, Чорний и Балков завардили Алексей Петров пред къщата му в столичния квартал "Кръстова вада". Това се е случило на 29 октомври сутринта. Между 8.30 и 8.40 часа Алексей Петров излязъл от дома си с бронирания си мерцедес, шофиран личният му шофьор – Стефан Борисов. Обичайно Петров седнал на задната дясна седалка, съобщава прокуратурата.

На кръстовището в близост до къщата пътуващите в колата усетили два силни удара отдясно в предната част на автомобила. Ударите били предхождани от два силни гърмежа през интервал от около две секунди. В резултат на това предното стъкло на автомобила се спукало, стъклото на предната дясна врата се счупило и отломка от стена на сграда паднала и ударила автомобила в задния ляв калник.

Защитните системи на мерцедеса се включили и тя изпуснала димна завеса. Колата обаче все още можела да се движи и шофьорът на Петров побързал да се махне от мястото. След поредица от маневри из квартала той успя да я върне в гаража на дома на Петров.

Разпитаните очевидци са разказали, че извършителите са избягали с червен "Опел Астра". Единият от тримата бил с бяла маска на лицето. Малко по-късно полицаите са открили зарязаната кола в района.

Ключовата следа по делото е един телефон номер. Той е ползван от Логвиненко при покупката на колата, а после е ползва и при организацията на опита за убийство на Петров и за бягството на тримата от от местопроизшествието.

На 13 януари полицията провежда операция и задържа двама души, които после са разпитани пред съдия като свидетели. Те са дали подробни и последователни показания, имащи пряко отношение към извършения опит за убийство на Алексей Петров, съобщават от държавното обвинение. Така се стига и до тримата физически извършители на опита за покушение - Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков.

В хода на следствието обвиняемият Роман Логвиненко не е дал обяснения. Към момента той е задържан под стража. Разследването срещу останалите трима украинци продължава в отделно дело. Те все още се издирват.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?