Украинец инвестира 30 млн. долара в завод за ремонт на авиодвигатели в Бругас

Украинец инвестира 30 млн. долара в завод за ремонт на авиодвигатели в Бругас

Украинецът Олексий Филипов ще инвестира 30 млн. долара в изграждането на Научно-изследователски и производствен комплекс за ремонт и рециклиране на части и компоненти за самолетни двигатели в Бургас.

Символична първа копка на терена от 20 000 кв. м в индустриалния и логистичен парк направиха кметът на града Димитър Николов и собственикът на компанията "Сигматек" Олексий Филипов.

"Даваме старт на голям амбициозен проект, продължение на 25-годишния ни опит във внедряване на най-високите технологии, използвани в САЩ, ЕС и Япония", каза Олексий Филипов.

Базата ще предлага услуги в турбостроенето

Научно-изследователският и производствен комплекс край Бургас ще бъде построен на три етапа.

През първия се планира изграждането на базата да стане до края на 2019 г. Компанията инвеститор ще осигури опитни чужди специалисти, които в кратък срок ще организират система за управление на производствените процеси, системата за качество на предприятието и управление на ресурсите на дружеството.

Дейността на предприятието ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели.

"Сигматек" ще използва и внедрява революционни проектни решения, позволяващи в България да се създаде съвременно производство с високо ниво "ноу-хау", обединяващо в себе си високи технически знания и опит.

По тази причина компанията ще работи заедно с бургаските университети.

На откриването след година ще поканим и нашите партньори от "Сименс", "Юнайтед технолоджи корпорейшън" и други компании, каза Олексий Филипов.

Добра новина за Бургас е, че след година тук ще работят над 200 специалисти с много добро заплащане, каза кметът Димитър Николов.

"Преди година инвеститорът ни каза, че харесва града и поиска да разбере какви са учебните заведения в Бургас. В момента има голям интерес и поръчки за производство на самолетни двигатели, а частите за тях ще се произвеждат тук. Клиенти са заводите на "Боинг" в САЩ, на "Еърбъс" в Европа и в Япония", допълни Николов.

Той допълни, че очаква подкрепа от пристанището за осигуряване на общежитие за специалистите, които ще обучат бъдещите инженери в Бургас. Предстоят и срещи с бургаските университети за въвеждането на нови специалности, каза още Димитър Николов.

Компанията "Сигматек" е специално създадена в България през октомври 2017 г. за инвестицията в Бургас. Едноличен собственик на капитала ѝ е украинецът Олексий Филипов, показва справка в Търговския регистър. Дружеството е с капитал от 8000 лв.

Четвърти инвеститор в авиоиндустрията у нас

"Сигматек" е четвъртият инвеститор в областта на авиоиндустрията у нас.

Германската компания "Луфтханза Техник" бе първата, която преди десет години откри базата си на столичното летище за ремонт на самолети.

През пролетта на 2016 г. американската компания за самолетни части "Удуърд" (Woodward Inc) откри цех в непосредствена близост също до летище "София".

През септември врати отвори и предприятието на френската компания "Латекоер" (Latecoere) в "Тракия икономическа зона". Инвестицията беше в размер на 11 млн. евро.

Интерес има и от страна на други компании в този сектор.

Индустриалната зона край Бургас ще се разширява

Територията на индустриалния парк край Бургас, който се менажира от Националната компания "Индустриални зони" (НКИЗ), вече се изчерпва, каза Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ.

Тя съобщи, че съвместните им планове с община Бургас предвиждат разширение на парка, защото има заявени инвестиционни проекти. община Бургас участва в начинанието с апорта на земята.

"Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД се простира на територия от 240 дка, която е запълнена на 90 %. В нея са привлечени над 30 инвеститора, разкриващи 1000 постоянни работни места. Инвестициите възлизат на 80 млн. лв. в производства и логистични бази.

Вече работят бази за бетонови изделия, изработка на мебели, производство на отоплителни и климатични системи, метални изделия, местни продукти, хлебни изделия, логистични центрове.

От лятото на 2017 година в портфолиото на парка присъства и шведският гигант в автомобилното производството "Volvo Group" с център за обслужване, сервиз и продажба на товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault".

Досега Националната компания "Индустриални зони" е привлякла инвестиции в размер на над 820 млн. лв. за проектите си, посочи Барес.

Споделяне

Още от Бизнес