Украинката от Фемен, нападнала чешкия президент, е осъдена на 3 месеца условно

Украинката от Фемен, нападнала чешкия президент, е осъдена на 3 месеца условно

Украинската активистка на феминистката организация Фемен, която се нахвърли гола до кръста на чешкия президент Милош Земан в петък, бе осъдена на три месеца затвор условно и на експулсиране от Чехия, предаде Франс прес.

27-годишната Ангелина Диаш се втурна към Земан в петък, когато той отиде да гласува на първия тур на президентските избори в Чехия.

"Земан - уличницата на Путин", извика няколко пъти феминистката, преди да бъде обуздана от бодигардовете на чешкия президент. Тя бе изписала същия лозунг и на гърдите си.

Адвокатката на Диаш, Луцие Хърда, заяви, че нейната клиентка приема решението на съда в Прага, за да може да се върне възможно най-бързо в Украйна.

Украинката искала със своята акция да предупреди чехите да не преизбират президента, за да не попадне страната им още повече в сферата на влияние на Русия. Според Диаш това щяло да има вредни последици за Чехия, обясни Хърда.

73-годишният Земан, който е с крехко здраве и ходи с бастун, си тръгна от избирателната секция след атаката видимо разтърсен. Той се върна няколко минути по-късно в добро настроение и каза, че се чувства поласкан, че е бил нападнат от активистка на движението Фемен, което е посягало и на папата.

"Въпреки движението Фемен", заяви Земан, пускайки усмихнат своята бюлетина.

Чешкият президент, който е известен с прокитайските, проруските и антимюсюлманските си позиции, получи на първия тур на изборите в петък и събота най-много гласове - 38,56 процента. На балотажа на 26 и 27 януари Земан ще се изправи срещу Иржи Драхош, проевропейски настроен бивш председател на Чешката академия на науките, който събра 26,60 на сто.

Драхош обаче е смятан за фаворит, тъй като се очаква повече гласове да се прелеят към него.

Споделяне

Още от Европа