Украинската армия обкръжава Донецк и Луганск

Украинската армия обкръжава Донецк и Луганск

Танкове, бронирана техника и украински военни обкръжават бастионите на проруските сепаратисти Донецк и Луганск, след като Киев активизира военната операция в Източна Украйна и прогони бунтовниците от много други по-малки градове.

В четвъртък голяма група танкове и бронирани коли на украинската армия зае позиции на около 23 километра южно от Донецк. Дълга километър и половина колона танкове, бронирани коли и камиони пристигна вчера от Мариупол без сражения по пътя и се
разпръсна из района, заявиха за АФП украински войници, докато сапьорски машини прокопаваха окопи в полето край с. Оленивка.

Сепаратистите заявиха, че са решени да дадат отпор на противника, при все че ги превъзхожда по численост и бойна техника.

Засега обаче не се очаква украинските сили да проведат офанзива срещу проруските групи в Донецк и Луганск, което дава шанс на дипломацията за решаването на конфликта в Източна Украйна.

 

По улиците на Луганск обаче се водят престрелки, като сепаратистите атакуваха блокпостове на киевските сили.

 

През последното денонощие трима украински войници са убити по време на бойните действия срещу проруските бунтовници в източните региони, а двайсет и седем са ранени.

 

Двама са загинали в бронетранспортьор, попаднал на мина край Донецк. Третият е убит в престрелка, когато камион с войници е нападнат от засада недалеч от Луганск.

Според Киев по време на бойните действия в Източна Украйна досега са загинали общо 173 военнослужещи от армията и 446 са ранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?