Украинската армия превзе три града в Донецка област

Украинската армия превзе три града в Донецка област

Украинската армия превзе три града в Донецка област - Дзержинск, Рубежное и Соледар, съобщи говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинските военни сега издирват и унищожават останалите бунтовници в тези градове, добави той.

Пленени са голям брой сепаратисти и са конфискувани оръжия и боеприпаси.

В района на Луганск украинската армия е поела контрола над стратегическото селище Георгиевка, а в Донецка област - на част от селището Пески северно от Донецк.

Лисенко каза, че армията не е отговорна за никакви експлозии, станали днес в центъра на Донецк.

"Работи се по разчистване на подстъпите към града, по разрушаване на пропускателни пунктове на терористите. Ако има експлозии в центъра на града, то те не са от украински войници", каза Лисенко.

"Имаме стриктна заповед да не извършваме въздушни и артилерийски удари в града. Ако има сражения в града, имаме информация, че там има малки самоорганизирали се групи, които се бият с терористите", каза той.

По-рано представители на сепаратистите твърдяха, че украински военни части са предприели тази сутрин опит да проникнат в Донецк. Очевидци съобщили, че в Донецк са загинали трима души. По техни думи бойните действия се водят в рамките на града, в Куйбишевския район, недалеч от железопътна гара и автогара "Западна".

Според Сергей Кавтарадзе, висш служител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, в украинската атака участват най-малко 4 танка, както и БТР-и. Водят се сражения край железопътната гара на града.

По-рано Ройтерс цитира местен свидетел, според когото се чували силни експлозии близо до центъра на Донецк. Той видял и два танка на проруското "опълчение"да напредват към гарата, а пътят натам бил затворен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?