Украинската армия се готви за нова офанзива на сепаратистите

Украинската армия се готви за нова офанзива на сепаратистите

Правителствените сили се прегрупират в подготовка на евентуална нова офанзива на проруските сепаратисти в източните региони, съобщи министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак, цитиран от Ройтерс.

На заседание на кабинета в Киев той каза, че бунтовниците са получили подкрепления въпреки примирието от 5 септември, което многократно бе нарушавано. "Ние предислоцираме нашите въоръжени сили в отговор на действията на бунтовниците", заяви той.

Министърът добави, че смята за своя най-важна задача подготовката за военни действия.

Вчера украински военен говорител обяви, че сепаратистите засилват мощта си, вкл. около южния крайморски град Мариупол, чието завладяване би им открило пътя за Южна Украйна.

Правителството на Украйна каза, че в четвъртък колона от танкове и камиони с войници е навлязла от Русия в Източна Украйна. Наблюдатели от ОССЕ потвърдиха, че са видели придвижване на колона от бронирана техника без опознавателни знаци, припомня Ройтерс.

Същевременно говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков определи като голословни твърденията на командващия на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав за навлезли в Украйна военни колони на Русия.

По думите на руския генерал Москва отдавна "е престанала да обръща внимание на голословните изявления" на американския генерал за "наблюдаваните от него руски военни колони, уж нахлуващи в Украйна". Конашенков каза, че зад подобни "разтърсвания на брюкселския въздух" за руско военно присъствие в Украйна "не е имало и няма никакви факти".

Говорителят на руското отбранително ведомство добави, че колкото по-малко европейската общественост вярва на генерал Брийдлав," толкова по-висок става градусът на неговите алармиращи изявения с антируска насоченост".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?