Украинската депутатка и "национална героиня“ Надя Савченко бе арестувана

Надя Савченко

Украинският парламент - Върховната Рада - свали имунитета на депутатката Надя Савченко - бивш военен пилот, която стана национална героиня, след като прекара месеци в руски затвор, предаде Асошиейтед прес.

Тя бе обвинена в заговор за военен преврат. В реч пред депутатите генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко каза, че Савченко крояла заговор за нападение срещу парламента с ръчни гранати и автоматични оръжия.

 

Според Луценко тя действала в тайно споразумение с проруските бунтовници в Източна Украйна за организиране на "терористичен преврат в интерес на враговете на Украйна". Той представи тайно записани разговори, в които Савченко говори за контрабандно внасяне на оръжия от Изток.

Савченко, след като бе помилвана от руския президент Владимир Путин, се върна в Украйна и бе избрана в парламента. Тя каза пред депутатите, че е знаела, че разговорите ѝ се записват и е говорила за такива атаки, описвайки "сюрреалистична политическа провокация, за да осмее правителството", което според нея е предало надеждите на хората.

Тя бе задържана в сградата на парламента в четвъртък веднага след като имунитетът ѝ бе свален, в изпълнение на искането на Луценко да бъде арестувана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят